måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cirkulär ekonomi handlar om att bruka men inte förbruka

Publicerad: 1 juli 2019, 18:11

Gunilla Holmberg är regionchef för Skanskas svenska betongverksamhet. Hon är i Almedalen för att berätta om Skanskas roll i omställningen mot cirkulära affärer.


Vad vill du lyfta i Almedalen?
– Cirkulär ekonomi handlar om att bruka men inte förbruka. Den 1 augusti 2018 inträffade overshoot day, då hade vi förbrukat det som jorden hade att ge för året. I fem månader levde vi över våra tillgångar. Vi måste ändra vårt sätt att leva på – jordens resurser är inte oändliga.

Vad vill du se för lösningar?
– Det ska löna sig att återvinna istället för att använda jungfruliga resurser. Vi måste se över hur vi projekterar, konstruerar och bygger. Vi kan även utveckla kriterier för bygglov och materialval liksom uppmuntra upphandlingar som styr mot minskad klimatpåverkan.

Hur bidrar ni?
– Skanska har en mängd pågående initiativ inom alla delar av vår verksamhet för att nå klimatneutralitet 2045. Skanskas gröna betong, som lanserades i mars i år, innebär minskad CO2 på upp till 50 procent. Vi vill vara ett grönt alternativ för våra kunder – och leva upp till branschens mål att halvera CO2-belastningen för betong inom fem år.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev