Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cirkus Almedalen har startat

Publicerad: 2 juli 2011, 20:46

Ännu en Almedalsvecka och ännu ett rekordstort intresse för klimat-, miljö- och energifrågor.


Så drar den återigen igång, Almedalsveckan, som enligt många kommit att bli miljöfrågornas viktigaste vecka. I kalendariet hittar man 1 422 registrerade evenemang och av dem handlar 162 om klimat och miljö. Dessutom finns det 73 evenemang om energi.

Om man bryter ner miljöfrågorna under Almedalsveckan är fortfarande en övervikt av evenemangen relaterade till klimat och energi. En tydlig uppstickare är emellertid frågan om tillväxtproblematiken och hur våra konsumtions- och produktionssystem blir allt mindre hållbara. En annan kraftigt växande fråga är den om hållbar livsmedelsproduktion.

Slutligen är också transporter en stor fråga i år. Detta beror framförallt på en storsatsning från Sveriges åkeriförening och Bil Sweden som finns representerade med en rad evenemang alla veckans dagar.

Ser man
till hur klimat- och miljöfrågorna står sig gentemot andra ämnen i Almedalsveckan kan man konstatera att evenemangen kring dem står för 11 procent av det totala kalendariet, eller 162 stycken. Det är en större andel än något annat ämne, även om vård och omsorg (156 evenemang) och näringsliv (151) inte ligger långt efter.

Andelen miljöevenemang i Almedalen har emellertid minskat något sedan glansdagarna 2009, då de stod för närmare 20 procent av det totala programmet.

Almedalsveckan är förstås inte bara en högtid för miljöintresserade. Den har de senast åren kommit att handla om allt mindre politik och allt mer om kommunikation och pr. Almedalen har helt enkelt blivit pr-företagens viktigaste högtid. Det här syns tydligt i programmet, där man till exempel kan få gratis rådgivning när pr-byrån Westanders arrangerar något som kallas Pr-akuten.

Almedalsveckan har i år förlängts med en dag i och med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen. Partiet avslutar veckan med ett tal på söndagen. Som miljöintresserad kan man emellertid konstatera att veckan mattas av väsenligt redan under fredagen och på lördagen kan man lika gärna åka hem.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.