Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Climategate-larm saknar grund

Publicerad: 15 april 2010, 08:16

Klimatforskarna vid East Anglia-universitetet har inte fuskat med sina forskningsresultat. Häromdagen presenterades den tredje utredningen på kort tid som friar forskarna från anklagelserna om forskningsfusk.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Klimatforskare vid East Anglia-universitetet i Norwich i England anklagades i fjol för att ha manipulerat forskningsdata om klimatförändringar och global uppvärmning. E-post mellan forskarna som stals vid ett omfattande dataintrång och publicerades hävdades vara bevis för fusk och att teorierna om global uppvärmning orsakad av människan därmed skulle vara ohållbara.

Flera oberoende utredningar har dock kommit fram till att de utpekade forskarna har följt normala forskningsetiska principer. Den senaste är gjord på uppdrag av univeristetet självt men utförd av en oberoende panel och ordförande Ron Oxburgh sade vid en presskonferens i London att man inte hade funnit några bevis för felaktigheter. Hans utredning säger i sin rapport att forskarnas arbete har varit ” utfört med integritet” och deras metoder ”rättvisa och tillfredsställande”.
– Vi hittad inga som helst oegentligheter över huvud taget, sade Ron Oxburgh vid en presskonferens i London, uppger tidningen new Scientist.

I slutet av mars presenterade det brittiska parlamentet en parlamentarisk utredning som kom till liknande slutsatser. Tidigare i vinter genomförde universitetet Pennsylvania i USA en intern undersökning av anklagelserna på grundval av den publicerade e-posten, eftersom en forskare på universitetet deltog i korrespondensen. Den fann dock enligt New Scientist att han inte har deltagit i några försök att ”undanhålla eller förfalska data”.
För närvarande pågår två undersökningar av e-poststölden och anklagelserna som ännu inte är färdiga. Den ena är en brittisk polisutredning.

East Anglia-universitet
undgår dock inte kritik helt och hållet i Ron Oxburghs utredning. Det gäller klimatforskarnas hantering av statistik.
”Vi kan inte undgå att anmärka att det är mycket förvånande att forskning inom ett område som är så beroende av statistisk metodik inte har genomförts i nära samarbete med professionella statistiker”, säger man i rapporten.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.