Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Clinton och Ek i koalition mot luftföroreningar

Publicerad: 4 Juni 2012, 06:49

Miljöaktuellt fanns på plats när USA:s utrikesminister berättade om ny global tävling för att sprida kunskap om kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar.


Sotpartiklar, marknära ozon, fluorkolväten och metan – så kallade kortlivade klimatpåverkande luftföroreningar – tros ligga bakom så mycket som 30 procent av den globala uppvärmningen. Luftföroreningarna uppstår bland annat genom vedeldning eller när diesel förbränns i fordon, maskiner och fartyg, och förutom att påverka klimatet leder de även till enorma hälsoproblem runt om i världen, med uppskattningsvis 2,5 miljoner dödsfall som följd varje år.

I februari lanserades ett nytt globalt initiativ för att tackla problemet, Climate and Clean Air Coalition to Reduce Short-Lived Climate Pollutants. Bakom initiativet ligger Sverige, USA, Mexiko, Kanada, Ghana och Bangladesh. Nu, några månader senare, har koalitionen växt till 16 länder, inklusive G8-länderna, där även FN:s miljöprogram, Världsbanken och EU-kommissionen medverkar. Arbetet är tänkt att ses som ett komplement till arbetet inom ramen för FN:s klimatkonvention som syftar till att minska utsläppen av de långlivade växthusgaserna.

Hillary Clinton kom i helgen till Stockholm för överläggningar i en rad olika frågor. Bland annat hann hon med att under cirka 30 minuter diskutera initiativet under en sluten session med miljöminister Lena Ek och kronprinsessan Victoria, där även ett antal forskare, studenter och representanter för det svenska näringslivet medverkade.

Därefter hölls en presentation inför en större grupp om cirka 100 personer, som kan ses nedan, där Clinton berättade om det fortsatta arbetet som bland annat kommer att innehålla en ny global tävling som nu ska lanseras, där syftet är att sprida information om alla de möjligheter som finns att minska utsläppen av de kortlivade klimatpåverkande luftföroreningarna.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.