Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Clownfisken hotas av sura hav

Publicerad: 3 Februari 2009, 12:04

Clownfiskens larver får svårare att hitta hem till korallrevet när haven blir surare. Det visar en färsk forskarrapport från Australien.


Inte nog med att medeltemperaturen höjs i världshaven, de blir också allt surare – något som riskerar att påverka det marina djur- och växtlivet på sikt.

Ett forskarlag har nu visat att larver från den färgglada clownfisken, eller anemonfisken, (känd från den datoranimerade filmen Hitta Nemo), får svårare att hitta hem till lämpliga rev när vattnets ph-värde är för lågt.

Larven använder sig av sitt luktsinne för att hitta rätt, men experiment vid James Cook University i Australien visar att denna navigeringsmetod inte fungerar lika bra när havsvattnet blir för surt. Vid experimentet utsatte man clownfiskarna för den surhetsgrad som man förutspår att haven kommer att ha vid slutet av detta århundrade.

Enligt tidskriften New Scientist har man sedan tidigare påvisat att försurningen inom några årtionden också kommer att leda till att djurarter med skal och skelett, som byggs upp av kalcium, kommer att påverkas negativt. Det skulle innebära att musslor, ostron och koraller drabbas.

Precis som den globala uppvärmingen kan försurningen av haven härledas till koldioxidutsläpp.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.