Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Connie Hedegaard: ”Därför är dagens klimatomröstning så viktig”

Publicerad: 2 juli 2013, 05:08

Dagens omröstning i EU-parlamentet blir en viktig värdemätare inför höstens stora klimatbeslut, säger klimatkommissionär Connie Hedegaard i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

Eu

EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard, tidigare dansk miljöminister, är på plats i Almedalen för att diskutera EU:s klimatpolitik och höstens beslut att sätta upp nya mål som ska gälla fram till 2030.

- Det är ett avgörande skede för att sätta upp målen. 2030 kanske låter långt borta men det handlar om politiken under 2020-talet och sådana beslut är redan nu viktiga för till exempel energibranschen och pensionsfonder, här tänker man på vad som händer efter 2020, säger Connie Hedegaard.

Den ekonomiska krisen har gjort det svårt att uppvisa en enad front i klimatförhandlingarna, menar hon, och det finns ”olyckliga tendenser att tänka extremt kortsiktigt”. Connie Hedegaard tycker att det vore ett stort misstag att vänta på bättre tider innan man tar itu med miljökrisen.

En viktig värdemätare på klimatpolitikens status kommer att ges idag tisdag när EU-parlamentet röstar om ett nedbantat förslag till reform av handeln med utsläppsrätter ETS (Emission Trading System).

Så sent som april röstade parlamentet nej till att stärka den skakiga marknaden genom att flytta fram försäljningen av 900 miljoner utsläppsrätter till 2020. Nu lägger miljöutskottet fram en lättare version av ”backloading”-förslaget.

- Det är en kompromiss, helt klart. Men det viktiga är att ett ja idag innebär grönt ljus för parlamentsdelegationen att sätta sig ned och förhandla med Kommissionen och Ministerrådet. Det är i sig viktigare än innehållet i kompromissen – att få grönt ljus för att sätta sig ned vid förhandlingsbordet, säger Connie Hedegaard till Miljöaktuellt.

Men räcker det att vara nöjd med att få tillbaka frågan på dagordningen?

- Nej inte alls. Den här reformen kom till för att stoppa blödningen i handeln med utsläppsrätter och att priset faller ned mot noll. Men under tiden förhandlar vi om flera strukturella förbättringar av ETS-systemet, säger Connie Hedegaard, som hoppas att de svenska parlamentarikerna röstar rätt idag.

Enligt henne borde inte frågan om ”back loading” ha politiserats så mycket som blev fallet. Reformen handlar inte om några stora förändringar, det är samma volym av utsläppsrätter och man diskuterar bara tidpunkten för försäljningen. Men ingen kunde enligt henne förutse att det skulle bli ett politiskt slagfält.

- Vi har ”frontloadat” tidigare och då har inte en enda parlamentariker motsatt sig besluten. Vi ska inte överdriva innehållet i reformen för i den här situationen är det viktiga att komma igång med de stora frågorna om att reformera hela ETS och att sätta upp mål till 2030. När vi gjort det kommer det att ge effekt på priserna.

Hur mycket kommer det att kosta att släppa ut ett ton koldioxid år 2025?

- Jag kommer aldrig att uppge ett pris för det är inte Kommissionärens uppgift. Men om priset ligger kvar på 3-4 euro så är det självklart otillräckliga incitament för att gröna investeringar. Det är vad allt det här handlar om.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.