Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Coop går från bomullspåsar till plastkassar

Publicerad: 16 november 2017, 08:49

Coop har tagit fram en flergångskasse av vävd polyester som ska ersätta bomullskassarna. Enligt företaget är den nya påsens miljöpåverkan bara cirka 5 procent jämfört med en bomullskasses.


I kriget mot plastpåsar hörs ofta att man istället bör välja en shoppingkasse av tyg. Men enligt en rapport från Konsumentföreningen Stockholm, behöver en bomullskasse användas mellan 130 och 400 gånger för att komma ner i den nivå av miljöpåverkan som en plastkasse tillverkad av sockerrör ger upphov till. Nu har Coop tagit fram en påse av vävd polyester som enligt företaget ska ha en miljöpåverkan som är cirka 5 procent jämfört med en bomullskasse. Den nya kassen är enklare att vika ihop och ha i fickan och kommer dessutom att bli billigare för konsumenten (15 kronor istället för 29 kronor som bomullspåsen kostar)
– Den nya kassen kräver betydligt mindre resurser i sin tillverkning än bomullskassen. Sedan är ju polyester plast och på så sätt är det ju sämre men vi hoppas att våra kunder ska använda påsarna många gånger och sedan återvinna dem, inte slänga dem  i naturen, säger Tobias Rydergren, presschef på Coop till Aktuell Hållbarhet.

Varför har polyesterpåsen ett lägre pris, är det inte bra att ha ett ganska högt pris på påsar så att kunderna verkligen återanvänder dem?
– Nej inte i det här fallet. Vi vill styra våra kunder mot en påse som de kan använda många gånger och då tror vi att det är bra att inte ha ett för högt pris.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.