Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 15: Därför står förhandlingarna stilla

Publicerad: 11 december 2009, 07:31

Senaste nytt om möteskollapsen, u-ländernas nya krav och varför Reinfeldt har svårt att få EU-länderna att öppna plånboken.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


De globala klimatförhandlingarna här i Danmark har pågått i snart fem dagar. De senaste nyheterna är inte direkt kioskvältare. En summering. Den ryska presidenten Medvedev kommer till Köpenhamn. Det betyder att alla statschefer för de 15 största utsläpparnationerna kommer till COP15 den 17 och 18 december.

Det är positivt. Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien – fyra av världens största tillväxtekonomier – har lanserat ett avtalsförslag kallat "Copenhagen Accord" där alla i-länder förbinder sig till en 40 procentig utsläppsminskning i jämförelse med 1990 års utsläppsnivåer. Man föreslår också bland annat en fortsättning på Kyoto-protokollet och att det inrättas en specialfond under FN för finansiering av anpassningsågärder i och tekniköverföring till u-länder.

Igår fick ett möte ajourneras om Kyotoprotokollet. Ämnet som fick diskussionerna att kollapsa var tillägg till Kyotoprotokollet. En av tvistefrågorna är att u-länderna vill att det ska skapas en separat förhandlingsgrupp för området, vilket EU och övriga länder inte vill.

Igår och idag möts EU:s miljö- och energiministrar i Brüssel. Den första frågan som ska lösas är hur stor den snabbstarts-finansieringen mellan år 2010-2012 från i-länder till u-länder ska vara. "Vi kommer att jobba hela kvällen och natten för att allt ska vara på plats" sa Fredrik Reinfeldt igår kväll. Reinfeldt uppmanade också resten av i-världen att bidra med mer "EU kan inte ensamma lösa klimatproblemet. Vi står bara för 13 procent av utsläppen".

Bedömare räknar med att det behövs 5-7 miljarder euro om året för omedelbara insatser i u-länder. I skrivande stund har inget mer hörts om en överenskommelse från EU-toppmötet som fortsätter idag. Ett problem ligger i att EU tidigare bestämt att de så kallade snabbstartspengarna är frivilliga.

Den största
frågan som hänger i luften är huruvida EU kommer att höja sitt bud från 20 till 30 procentiga utsläppsreduktioner till år 2020. Många menar att det är det enda sättet att få fart på förhandlingarna som nu står och stampar. Vi surfar in på WWF:s COP15-barometer som visar ungefär vilken temperaturförändring vi kan vänta oss; 3-4 grader Celsius. Snart är första veckan över.

Psst, du vet väl om att du missar massor med fördjupning och långläsning om du inte har Miljöaktuellt magasin. Teckna din prenumeration här!

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev