måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

COP 15 drar pengar till cleantech

Publicerad: 17 december 2009, 06:34

En rundabordsdebatt i Köpenhamn på torsdagen handlar om investeringar i förnybar energiteknik. Energimyndigheten synkar med en rapport om marknadsläget för svenska företag.


Under COP 15-spurten hålls på torsdagen ett möte där hinder och möjligheter kring investeringar i förnybar energiteknik ska diskuteras. Målet för mötet som hålls av Unep, WWF och RSA/Codan är ett ramverk som ska röja eventuella investeringshinder. Resultatet av mötet ska presenteras under torsdagen.

Samtidigt som mötet hålls publicerar Energimyndigheten för fjärde året sin rapport ”Investera i cleantech 2009. Myndigheten konstaterar att klimatförhandlingar som COP 15 ökar intresset för investeringar i cleantech. Rapporten fokuserar på det politiska området som i hög grad påverkar vilka tekniker som når marknaden.

” Energiområdet har tidigare pekats ut som ett område där investeringar förknippas med höga politiska risker, där villkoren var kortsiktiga och marknaden till vissa delar var starkt uppstyrd och till andra delar var splittrad och outvecklad.”, konstaterar Energimyndigheten i rapporten. Samtidigt noteras att även om cleantechområdet fortfarande medför politiska risker är det troligt att de beslut som fattas i de flesta fall fattas för att gynna sektorn och för att underlätta teknikernas väg till marknaden.

– Många talar om cleantech som ett område som är starkt politiskt styrt, i rapporten konstaterar vi att politisk styrning, för vissa nya tekniker, är en fördel snarare än en nackdel, säger Malin Olofsson vid Energimyndigheten, i en kommentar.

Rapporten kartlägger de styrmedel som påverkar både bolag och dess investerare. Bolag inom cleantech skiljer sig från andra områden genom att de ofta har stora kapitalbehov tidigt när testanläggningar för att verifiera tekniker ska utvecklas, menar Energimyndigheten. Bolagen har dessutom ofta ett tidigt behov av exportsatsningar eftersom att Sverige ofta inte är dess hemmamarknad.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev