Klimat
Cop 15: Nu börjar den avgörande fasen
Publicerad: 14 december 2009, 10:11
Den danska polisen fortsätter gripa lymmlar medan klimatförhandlingarna går in i sin slutliga och avgörande fas.
Ämnen i artikeln:
Cop 15Medan den danska polisen fortsätter att gripa "lymmlar" på gatorna övergår nu klimatförhandlingarna i Köpenhamn till den politiska fasen där tjänstemännen lämnar över till ministrar och statschefer. Kortfattat är det nu tre knäckfrågor som politikerna måste lösa – ländernas åtaganden om minskade utsläpp, hur det långsiktiga 2050-utsläppsmålet ska formuleras och hur stor finansieringen till utvecklingsländerna ska vara och hur den ska organiseras.
I början av veckan kommer alla miljöministrar att engagera sig i Cop 15. Förhoppningsvis ska avtalstexten sedan vara nästan klar när de 130 anmälda statscheferna kommer till förhandlingarna på torsdag. Uppfattningarna om hur långt man kommit med avtalstexterna, och hur bra de är för klimatet, går emellertid isär.
– För två dagar sedan var mina förväntningar väldigt låga, men jag tycker att de texter som finns på bordet nu ser betydligt bättre ut. Det finns majoritet och stöd för att köra både ett Kyotospår och ett långsiktigt Köpenhamnsspår som drar in världens utvecklingsländer och Usa i ett åtagande, säger till exempel professor Johan Rockström om avtalstexterna som presenterats.
– De förslag som nu ligger på bordet levererar inte tillräcklig för att klara att hålla temperaturen under två grader, säger däremot Andreas Carlgren i en kommentar från Miljödepartementet.
Andreas Carlgren träffade själv igår miljöministrar från 48 länder för att prata om de avtalstexter som fanns på bordet och på en presskonferens under gårdagen var han relativt pessimistiskt. Han konstatarer att inget tyder på att USA kommer gå med på EU:s krav på mer bindande utsläppsminskningar. Att Barack Obama därför inte skulle dyka upp på klimatmötet i slutet av veckan, vilket rykten gjort gällande, tror Andreas Carlgren inte på. Att sprida sådana rykten är förmodligen en förhandlingstaktik.
Igår kom också Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair till Köpenhamn och klimatförhandlingarna. På en presskonferens meddelade han bland annat att han uteslöt ett avtal som innefattade sanktioner. Han berättade också att han över huvud taget inte trodde på ett avtal som fixerades vid nationella klimatmål.
– Jag tycker inte att vi ska fixera oss vid särskilda procentmål, sa han till SR Ekot under gårdagen.
Istället menade Blair att det gäller att ta vara på mötets bästa förslag.