tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 15: Nu börjar trasslet

Publicerad: 10 december 2009, 06:29

Chefsförhandlare Anders Turesson är orolig för att samtalen blockeras av Indien och Kina. Formaliaproblem gör att EU inte tillåts diskutera utsläppsminskningar med USA.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


onsdagens presskonferens ville chefsförhandlare Anders Turesson belysa ett viktigt problem för EU:s klimatförhandlare. Nämligen det faktum att EU inte har något forum att diskutera utsläppsminskningar med USA och länderna utanför Kyoto-protokollet.
– Nu börjar vi se de första problemen. För oss är det en besvikelse att vi inte ser några framgångar i den arbetsgrupp som hanterar frågor som utsläppsåtaganden, koldioxidmarknader, lulucf:s och liknande inom LCA-spåret. Det gör att vi inte har något forom att diskutera de här frågorna med alla parter, och EU får därmed inte förhandla med USA om dessa frågor i samma forum, säger Anders Turesson.

Chefsförhandlare Anders Turesson. Foto: Regeringskansliet

Förhandlingarna i Köpenhamn är indelade i två spår. LCA-spåret är den breda gruppen där alla parter ingår och som arbetar för att ta fram en ny avtalstext. KP-spåret är en arbetsgrupp som utvärderar framtida utsläppsminskningar för industriländer som innefattas av Kyotoprotokollet. Nu vill utvecklingsländerna, och framförallt Kina och Indien begränsa många frågor till KP-spåret.
– Det här går emot FN:s Bali-plan som uttrycklingen säger att utvecklade länder ska diskutera de här frågorna – och där menas alla utvecklade länder, inklusive USA. Nu ser man försök att förhindra EU från att diskutera de här frågorna med USA. Det vi ser är ett exempel på hur en process kan delas och på så sätt göra det svårt för parterna att diskutera det som är viktigt. För att vi ska kunna leverera från Köpenhamn måste vi kunna diskutera de här frågorna, säger Turesson.

Varför blockeras samtalen?
– Det är G77 och Kina som vill behålla frågorna om utsläppsminskningar, koldioxidmarknader och andra viktiga frågor  inom KP-spåret. Självklart har vi den diskussionen i KP-spåret, men vi måste också ha den diskussionen i LCA-spåret – med resten av världen och framförallt USA, säger Turesson.

Spaniens chefsförhandlare Alicia Montalvo fyller i:
– Det är egentligen inte processen det är fel på. Problemet är att processen används för att blockera samtalen.

Hur påverkar den här blockaden EU:s möjligheter att höja sitt klimatbud till 30 procent?
– Om vi inte kan diskutera alla frågor med alla parter så blir det förstås svårt för oss att gå vidare med våra mål.

Exakt hur förhindrar Kina och Indien EU:s förhandlingar med USA?
– Det är i LCA-spåret. Där finns en grupp som diskuterar utsläppsminskningar i utvecklade lädner och andra frågor som kopplas till det. Där vill vi prata om åtaganden, koldioxidmarknader, frågor om markanvänding och andra viktiga frågor. Då vill vissa förpassa de här frågorna till KP-spåret. Vi diskoterar givetvis det här i KP-spåret. Men problemet är vi i KP-spåret bara pratar om 30 procent de totala globala utsläppen. Och där finns inte den största utsläpparen, USA, med. Vi måste kunna diskutera det här med alla länder. Vi kan förstås prata med USA i andra forum. Men det finns inget forum för samtal här i Köpenhamn nu. Och det är ett problem.

Få överblick och läs nyttiga analyser, guider och granskningar i lugn och ro i Miljöaktuellt magasin. Teckna din prenumeration här!

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev