Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 25: Slutförhandlingarna igång – konkret resultat om jämställdhet

Publicerad: 13 december 2019, 13:01

Förhandlingarna i plenum, med alla länder på plats väntas gå i mål tidigast sent fredag kväll. På skärmen syns Cop 25:s ordförande Carolina Schmidt.

Foto: Björn Anderberg

Det är trötta förhandlare som på fredagen ger sig ut på det här klimatmötets spurtvarv. Redan nu är det klart att det här inte kommer att bli det Cop-möte som går till historien för att ha tagit stora avgörande steg framåt. Men mycket kan fortfarande hända under dagen och natten.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Under den korta tid som nu återstår kommer det chilenska ordförandeskapet, under ledning av landets miljöminister Carolina Schmidt, framför allt att driva på för att inledningen av beslutstexten från Cop 25 svarar på den opinion, främst bland unga, som önskar högre ambitioner och en snabbare takt i omställningen. Eftersom konsensus krävs är förhoppningarna om att det ska bli så lågt ställda. 

I den nordiska paviljongen kommenterades de intensiva slutförhandlingarna av miljö- och klimatministrar från Finland, Norge och Sverige.

Foto: Björn Anderberg

Nu på förmiddagen, under en lucka i det intensiva förhandlingsarbetet, framträdde klimat - och miljöministrar från Norge, Sverige och Finland.

– Alla ser ju att det finns en dissonans mellan vad vi säger här och de krav som ställs på gatorna. Jag inser det. Men vi behöver inte mer konflikt, vi behöver tillit. Och det beslut som togs av nästan alla EU-länder i Bryssel är ett klart och tydligt besked. Det stärker oss och hela Cop när vi går in i slutprocessen, säger klimat och miljöminister Isabella Lövin. 

Något som kommer att bli extra svårt att få till är den önskan från bland annat EU:s sida att bredda den inledande texten från det här mötet.  

– Det handlar om frågor som mänskliga rättigheter, respekt för ursprungsbefolkningars utsatthet och jämställdhet. Men här finns hela tiden länder som vill trycka undan sådant från dokumentet, säger Isabella Lövin. 

Ordförandeskapet för Cop 25 kan dock redan nu inkassera en delseger, ett nytt stycke i Parisavtalet om jämställdhet. Där slås fast att målet är att både män och kvinnor ska kunna bidra på klimatförhandlingarnas alla nivåer. Det finns också skrivningar uppmärksammar att kvinnor i delar av världen drabbas hårt av klimatförändringar och att flickor ska samma rätt till utbildning som kan ta dem in på områden som vetenskap och teknik. 

Förhandlingarna om handel med utsläppsminskningar mellan stater, det som står i Parisavtalets artikel 6 kan delvis få sin lösning här i Madrid  

– Vi tror att det går att hitta vissa landningszoner där alla är nöjda, som en av Sveriges förhandlare utrycker saken i går. 

Men Krista Mikkonen, Finlands miljö- och klimatminister, som leder EU-delegation i år, sänkte delvis förväntningarna i dag. 

– Vi ska ett robust system utan kryphål. Ett system som levererar verkliga utsläppsminskningar. Får vi inte det, kan vi leva med att det inte blir något beslut i år, säger hon.

En av de stora konfliktpunkterna i diskussionerna om artikel 6 att de länder som redan har med handel med utsläppsminskningar i sina åtagande enligt Parisavtalet inte vill släppa dem. Medan framför allt EU inte vill godta ett system där dubbelräkningar av samma utsläppsminskningar kan förkomma. 

Ruben Henriksson, assisterande chef för klimatprogrammet på tankesmedjan Fores, har snappat upp en möjlig kompromiss i de här svåra diskussionerna. 

– Det finns obekräftade uppgifter om att det chilenska ordförandeskapets röda linje, det vill säga hur långt de kan tänka sig gå i en kompromiss, är att tillåta en övergångsperiod för Brasilien där de får dubbelräkna i fem år till innan det får vara slut på sådana dumheter, säger han till Aktuell Hållbarhet. 

Mer hoppfullt är det att man ska komma i mål med frågorna som rör förluster och skador kopplade till klimatförändringar. Ola Elvestuens, Norges klimat- och miljöminister har haft en medlarroll i natt och försökt att nå fram till kompromiss. 

– Vi jobbade med detta till tre på morgonen och tror att vi har hittat en balans som alla kan godta, säger han nu på förmiddagen. 

Det här handlar bland annat om att sammanställa vilka typer av finansieringen som i dag finns för att stötta de mest utsatta länderna, och använda dem och bredda dem. Först därefter kan behovet av nya system diskuteras, och det blir tidigast nästa år. 

Slutligen har vi frågan om hur ländernas utsläpp ska rapporteras, som var en het fråga natten till tisdag. Målet är att alla länder ska rapportera sina utsläpp på exakt samma sätt och redovisa exakt samma växthusgaser. Något som borde vara en grundbult för de åtaganden som ska rapporteras under året. Men den delen av förhandlingarna har nu helt och hållet skjutits upp till Cop 26 i Glasgow.   

Läs Cop 25:s skrivelse om jämställdhet  

 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev