Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 26: Gapet krymper – men bara om löftena förverkligas

Publicerad: 8 november 2021, 10:58

Tvågradersmålet nås om förra veckans klimatlöften blir verklighet.

Foto: Dzmitry Dzemidovich / Getty images

För första gången matchar löften tvågradersmålet - men de har ännu vare sig skrivits under eller omsatts i mer verklighetsbaserade målsättningar.


Från 2,7 grader till 1,8 eller 1,9 grader. Det var en av de stora nyheterna under de senaste dagarna från klimatkonferensen Cop 26.

Om alla nya klimatlöften förverkligas hamnar prognosen för utsläppen för första gången under två grader. Det meddelade Fatih Birol, chef för FN:s energiorgan IEA, i slutet av förra veckan. Men löftena är än så länge bara löften och har ännu inte formaliserats, än mindre omsatts i kortsiktiga mål och nationella åtgärdsplaner.

Under lördagen gick enligt rapporter 100 000 demonstranter på de regniga gatorna i Glasgow och krävde klimaträttvisa. Samtidigt pågick natur- och markanvändningsdagen, där den stora nyheten blev att 45 regeringar åtagit sig att vidta omedelbara åtgärder för att skydda naturen och övergå till ett mer hållbart jordbruk. Bland annat har Brasilien åtagit sig att skala upp sitt program för lågutsläppande jordbruk till 72 miljoner hektar, vilket uppges spara in 1 miljard ton koldioxidutsläpp till 2030. Vidare antogs en deklaration av 134 länder som har 91 procent av världens skogar, om att stoppa och vända skogsskövlingen och markförstöringen till 2030. Dessutom annonserade ytterligare tio länder att de ska skydda minst 30 procent av världens hav till 2030, ett krav som stöds av 100 länder.

I dag måndag leder miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) på ordförandelandet Storbritanniens uppdrag en ministerdialog om klimatfinansiering. Det är enligt Miljödepartementet första gången som denna typ av dialog äger rum inom ramen för Parisavtalet.

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.