Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 26: Nu flyttas fokus mot de verkliga klimatförhandlingarna

Publicerad: 3 november 2021, 10:54

Klimatförhandlingarna i Glasgow.

Foto: Alberto Pezzali/ TT

Efter diskussioner mellan statscheferna flyttas fokus i dag mot klimatförhandlingarna på tjänstemannanivå.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Efter det inledande World Leader Summit mellan ländernas regeringschefer flyttas nu fokus mot de verkliga klimatförhandlingarna på Cop 26. Förhandlingarna på tjänstemannanivå som i skuggan av statscheferna pågått sedan i söndags. På plats för Sveriges räkning är chefsförhandlare Mattias Frumerie och hans lag av förhandlare. 

Redan inledningsvis kan det konstateras att förhandlingar kring hur länder ska redovisa sitt klimatarbete kan bli en långdragen process som kan behövas flyttas fram till nästa vecka och lösas på politikernivå. I dag har det också tagits fram ett utkast på förslag kring hur tidsramarna för ländernas NDC:er ska se ut. Sveriges ståndpunkt här är att länder ska rapportera sina klimatåtaganden vart femte år, och inte vart tionde år som en del andra länder föreslagit.

I de inledande förhandlingarna har diskussioner också startat kring Parisavtalets regelbok och mer specifikt om hur länder ska kunna samarbeta kring utsläppsminskningar och hur handeln med utsläppsminskningar ska se ut. I de här diskussionerna finns också det som kallas Overall Mitigation in Global Emissions, eller OMGE. Frågan handlar om hur utsläppshandel mellan länder verkligen ska bidra till att skapa totala globala utsläppsminskningar och inte enbart bli en handel med utsläppskrediter.

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) befinner sig i dag i Köpenhamn där han deltar i Nordiska Ministerrådets möte där frågor om Cop 26 står högt upp på agendan. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev