Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 26 skjuts upp – beslutet välkomnas

Publicerad: 2 april 2020, 07:52

Coronakrisen sätter stopp för klimattoppmöte i år.


Storbritannien har tillsammans med Italien och FN-organet UNCCC beslutat att ställa in årets klimattoppmöte i Glasgow i november. Anledningen är den rådande coronakrisen och mötet skjuts till någon gång under nästa år. Tanken är att det även då ska hållas i Glasgow i samarbete med Italien.

Som Aktuell Hållbarhet berättade nyligen har flera klimatexperter varnat för att i nuläget ställa in Cop 26, eftersom mötet beskrivs som ett det viktigaste sedan 2015. Istället borde mötet ställas in först senare i höst om det då visar sig nödvändigt, sade exempelvis Nicholas Stern för två veckor sedan.

Beslutet om att skjuta upp Cop 26 släpptes bland annat på Twitter och de flesta reaktioner där välkomnar dock beslutet nu. Bland annat skriver representanter för Greenpeace och WWF i Sverige att beslutet var väntat och rätt. EU-kommissionen skriver i ett uttalande att beslutet är rimligt och klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) säger till Dagens Nyheter att det är ett rimligt och väntat beslut.

De flesta kommentarer om det inställda klimattoppmötet handlar samtidigt om att klimatarbetet inte får tappa fart trots att Cop 26 skjuts på framtiden.

Läs beskedet om att Cop 26 skjuts upp

 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.