Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 27 dag 5: Så ska Sverige minska metanutsläppen

Publicerad: 10 november 2022, 14:32

Romina Pourmokhtari har överlämnat Sveriges metanplan.

Foto: Ninni Andersson, JONAS EKSTRÖMER / TT, FN

Aktuell Hållbarhet fortsätter rapporteringen från den pågående klimatkonferensen Cop 27 i Sharm el-Sheikh, Egypten. Här följer vi torsdagens händelser.


AHr

Aktuell Hållbarhet, redaktionen

redaktion@aktuellhallbarhet.se


Uppdateras

Ingen enighet om artikel 6 

Förhandlarna har hittills inte kunnat enas om hur Parisavtalets artikel 6 om klimatsamarbeten ska förverkligas. Det meddelar ordförandeskapet för klimatmötet Cop 27 och beskriver nu vad som hände under ett möte som ägde rum redan i söndags morse.

Vid mötet lyckades parterna inte enas om artikel 6.4 som rör utsläppsminskningar och hållbar utveckling där överförbara krediter skapas. Enligt ett uttalande av viceordföranden som lett processen, polacken Piotr Dombrowicki, handlar problemet om att kunna skapa integritet – det vill säga att man kan lita på att utsläppen verkligen minskar – utan att systemet blir för krångligt att använda.

Enligt uttalandet har experterna kommit framåt vid årets klimatmöte men förhandlingarna behöver fortsätta nästa år.

Så ska Sverige minska metanutsläppen

Sverige har i dag överlämnat sin handlingsplan för minskade metanutsläpp. Vid förra årets klimatkonferens i Glasgow enades 100 länder om att minska utsläppen av den potenta växthusgasen med 30 procent till 2030 och nu har Sverige berättat hur åtagandet ska uppfyllas.

”Metanutsläppen står för en betydande del av den globala uppvärmningen. Både nationella åtgärder och internationellt samarbete är viktigt för att vi ska kunna begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Den handlingsplan som vi nu lämnar in skapar goda förutsättningar för fortsatt arbete inom Sverige och internationellt”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari i en kommentar.

Metanhandlingsplanen beskriver nuvarande utsläpp, styrmedel och åtgärder. Den berättar att metanutsläppen väntas minska med ungefär 17 procent med dagens åtgärder. Den minskning som hittills skett beror främst på deponiförbud inom avfallssektorn medan jordbrukets utsläpp har minskat ganska lite. 

Enligt handlingsplanen förväntas en fortsatt minskning beroende på färre och mer produktiva djur, särskilt mjölkkor. Men med en fortsatt och ökad livsmedelsproduktion kommer en stor del av utsläppen vara kvar. Det ska kompenseras genom komplementära åtgärder, såsom kolsänkor. För det krävs enligt planen effektiva policypaket som minskar jordbrukssektorns utsläpp så mycket som möjligt utan att orsaka negativa sidoeffekter på miljön eller andra samhällsmål.

Läs handlingsplanen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev