tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 27 enades om skadefond – magert resultat för utsläppsminskningar

Publicerad: 21 november 2022, 07:23

Cop 27-mötets avslutning på söndagen. Foto: Peter Dejong

Cop 27-mötet i Sharm el-Sheikh avslutades tidigt på söndagen, svensk tid. Mötet klubbade bland annat en fond för skador och förluster – rikare länder ska avsätta pengar till fattigare länder som drabbas av klimatkrisen.

Ämnen i artikeln:

Cop 27

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Ett litet steg framåt, men inte mycket mer. Så sammanfattas på de flesta håll årets internationella klimatförhandlingsmöte som de senaste två veckorna har hållits i Sharm el-Sheikh, Egypten. 

Vad gäller konkreta beslut som har med minskade utsläpp av växthusgaser att göra så var resultatet magert. 

I stället blev den stora nyheten att länderna på Cop 27-mötet lyckades enas om skapandet av en ny fond för förluster och skador, alltså en fond där rikare länder avsätter pengar till världens fattiga länder som drabbas av klimatkrisens effekter. Utformningen av fonden är dock ännu inte helt spikad. Det är till exempel oklart hur mycket pengar som kommer avsättas och vilka länder som kommer kunna ta del av fonden.

”Cop har tagit ett viktigt steg mot rättvisa. Jag välkomnar beslutet”, säger ändå FN:s generalsekreterare António Guterres, angående beslutet. 

Också många av dem i Sverige som hittills kommenterat mötet har lyft fonden som den stora vinsten.

”Sammantaget var framstegen få, men etablerandet av en fond för klimatskador i utvecklingsländerna är ett steg i rätt riktning”, säger David Mjureke, senior rådgivare i klimat- och energifrågor på Världsnaturfonden WWF. 

”Jag hade hoppats på mycket tydligare besked från världens ledare om skärpta åtaganden för att klara 1,5-gradersmålet och om ambitiösa och konkreta mål för klimatfinansiering efter 2025. Men det är glädjande att länderna har enats om en fond för att ersätta de fattigaste länderna för skador och förluster, länder som bär minst skuld till klimatkrisen och ofta drabbas hårdast av dess effekter”, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Sveriges tidigare chefsförhandlare i klimatfrågorna, Anders Turesson, skriver samtidigt i ett inlägg på Facebook att det lär dröja innan fonden kan visa upp några konkreta resultat:

”Jag anar att det kommer ta många år innan den nya fonden börjar leverera. Dessutom kan vi nog utgå från att i-länderna kommer vara försiktiga med att tillskjuta några större summor till fonden innan de har förtroende för att den kan förvalta deras skattebetalares pengar på ett effektivt sätt.”

Men möjligen är det inte löftet om pengar i sig som är den stora vinsten här. Victor Galaz, biträdande chef på Stockholm Resilience Centre, avslutar en tråd på Twitter om den nya fonden (på engelska Loss and Damage) med kommentaren:

”Så den största vinsten med en L&D fond är kanske inte förväntningar på stora pengaflödena, utan snarare att det innebär ett globalt erkännande att rika utsläpparländer har ett ansvar för att kompensera världens sårbara länder för irreparabla skador.”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev