Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cop 27: Städer och teknologiöverföring

Publicerad: 16 november 2022, 12:27

Tre dagar återstår av FN:s klimattoppmöte i Egypten.

Foto: Peter Dejong

Här är något av det som hände på Cop 27 på tisdagen. Nu är det tre dagar kvar på FN:s klimatkonferens i Sharm el-Sheikh.

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikFnCop 27Veckobrev

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


 

WEF lanserar verktyg för städers klimatomställning

World Economic Forum, WEF, lanserade tillsammans med bland andra Accenture en ny så kallad verktygslåda för att skala upp lösningar som minskar koldioxidutsläppen och ökar motståndskraften mot klimatförändringar i städer, på engelska ”urban decarbonisation and resilience”.

I paketet finns 300 bevisat effektiva lösningar från 150 städer inom allt från strategisk planering till jobbskapande, som ska ge en hållbar omställning inför en situation där 68 procent av världens invånare väntas bo i städer, vilket väntas bli fallet år 2050. Lanseringen hänger ihop med initiativet City Sprint, en serie workshops som bedrivs löpande i olika städer.

Läs mer

Arbetsprogram för teknologiöverföring

Under onsdagen lanserades ett nytt femårigt arbetsprogram för att gynna transformativa klimatsmarta lösningar i utvecklingsländer. 

”Lanseringen av det här gemensamma programmet är en viktig möjlighet för oss att snabbt öka användningen av teknologi för att adresserna utsläppsminskning och klimatanpassning”, sa Inger Andersen, chef för FN:s miljöprogram Unep, vid lanseringen.

Arbetsprogrammet sträcker sig från 2023 till 2027 och omfattar bland annat innovationer, industri samt området vatten, energi och mat.

USA:s klimatutsände John Kerry meddelade att man lägger 3 miljoner USD för att stödja implementeringen av programmet och EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans meddelade att EU bidrar med 2 miljoner Euro till programmets center och nätverk för klimat och teknologi. Även Tyskland och Kanada meddelade sina bidrag.

Ministrar: Minskningarna räcker inte

Första rundabordssamtalet mellan ministrar hölls på onsdagen och där konstaterades att utsläppen kommer öka med 10,6 procent till 2030 och den globala temperaturen kommer fortsätta mot 2,5 graders ökning till slutet av århundradet även om alla nationella klimatåtaganden genomförs.

”Världen böjer kurvan för växthusgasutsläppen neråt, men de här ansträngningarna är fortsatt bedrövligt otillräckliga för att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader”, sade FN:s klimatchef Simon Stiell under samtalet.

Enligt IPCC måste utsläppen nå sin topp innan 2025 och minska med minst 43 procent till 2030 för att klara 1,5-gradersmålet och enligt Simon Stiell måste Cop 27 sända en stark signal till världens beslutsfattare, marknader och individer att det här måste hända. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev