tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

COP21: Här är ländernas hemliga protester

Publicerad: 11 december 2015, 10:20

Kinas president Xi Jinping som deltog i starten av klimatmötet i Paris. Foto: Benjamin Géminel

Länderna är långt ifrån eniga om ett klimatavtal. Miljöaktuellt har fått insyn i vad Indien och Kina sade om det nya utkastet under gårdagens slutna möte i Paris.

Ämnen i artikeln:

Cop 21KlimatavtalForesPolitik

Några timmar efter att det nya avtalsutkastet presenterats i Paris samlades delegaterna från världens alla länder för att lyfta oenigheter och försöka hitta kompromisser. Mötet var slutet och nästan ingen utanför rummet fick tillgång till vad som sades där. Tankesmedjan Fores har dock fått tag på dokumentation från mötet och berättar för Miljöaktuellt om de stora skiljelinjerna. Det är tydligt att skiljelinjerna nu är skarpa mellan å ena sidan Indien och Kina, å andra sidan de mer utvecklade länderna och grupperna som USA och EU.

En stor konflikt är fortfarande frågan om differentiering, alltså hur mycket olika länder ska tvingas göra i det nya avtalet.

– Framför allt var det Kina och Indien som hade en hel del att säga till om här. I delen om mitigation (åtgärder för utsläppsminskning, reds anm.) var länderna kritiska till att man i stort gått från tydlig uppdelningen mellan utvecklade länder och utvecklingsländer och istället pratar om ”common but differentiated responsibility”, ”i ljuset av nationella omständigheter”, alltså en mer glidande skala. Det är mer EU och USA:s linje, säger Daniel Engström Stenson på Fores.

Kina uttryckte kritik mot en formulering som syftar till att ställa högre krav på länder som de kommande åren får en stark ekonomisk tillväxt. Indien är kritiskt till den femåriga översynen av ländernas ambitionsnivåer som nu finns i avtalsutkastet.

– Indien ser att deras peak kommer långt senare än Kina, som sagt 2030 eller till och med tidigare. Så fort man skriver in något om detta så känner Indien att de är näst på tur. Bakom Indien står en rad länder i ungefär liknande situation med en snabb tillväxt och omvärldens förväntan om att snart på allvar börja minska sina utsläpp i absolut tal, exempelvis Sydostasiens länder och flera länder i Latinamerika, säger Fores vd Mattias Goldmann.

Mattias Goldmann är orolig för att den positiva känsla han i början av mötet där han menar att Kina och USA:s överenskommelse om att dra ner på utsläppen låg som en bra grund

– Om Indien och Kina och några till finner varandra då får vi ett avtal som är mindre värt än verkligheten där ute.

EU lyfte, som Miljöaktuellt rapporterat om tidigare, avsaknaden av ett 2050-mål, något som funnits med i tidigare utkast.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev