Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Coromatic bygger datorhall i Rwanda

Publicerad: 17 augusti 2009, 20:50

Svenska datorhallsbyggarna Cormatic har fått en unik order.


Vad vet vi om det afrikanska landet Rwanda? Inte mycket. Det pågick massakrer och folkutrotning där för några år sedan. Men sen då? Landet har tvärvänt och vill nu bli Östafrikas IT-centrum. Rwanda vill skaffa sig en tjänstebaserad ekonomi. Det händer inte varje dag i Afrika. Därför är det skoj när Sverige kan hjälpa till.

Coromatic fick en order på 40 miljoner kronor för ett utvecklingsprojekt och ska bygga Afrikas modernaste datorhall i Rwanda.

Datorhallen kommer att utgöra ett nytt nationellt datacenter i huvudstaden Kigali och är en del i Rwandas satsning på återuppbyggnad och infrastruktur, Vision 2020, efter folkmordet 1994. Med datorhallen på plats kommer både den rwandiska förvaltningen och företag i regionen att kunna lagra och säkerhetskopiera viktig information på ett säkert sätt.

Ordern på 40 miljoner kronor från den rwandiska regeringen genom Rwanda Development Board, IT section omfattar leverans av en komplett datorhall med lösningar för kraft, kyla och kommunikation, som håller hög säkerhetsnivå utifrån internationella standarder. Centret är det första i sitt slag i östra Afrika och bedöms som ett av de allra säkraste på kontinenten.

Uppbyggnaden av det nationella datacentret i Kigali är en del i den rwandiska regeringens satsning på att utveckla högteknologiska tjänster inom informationsteknik och kommunikation för att diversifiera ekonomin, minska beroendet av jordbruket och göra Rwanda till en tjänstebaserad ekonomi. SIDA är delfinansiär av projektet och har gett landet stöd sedan 1994.

– Detta är ett mycket speciellt ögonblick för IT i Rwanda. Etableringen av ett nationellt datacenter är en av flera stora satsningar som regeringen gör för att positionera landet som ett nav för IT i regionen. Vi kommer att bli det första landet i Afrika som har denna typ av datorhall och vi arbetar dygnet runt med att utöka bandbredden för att förbättra internetuppkopplingen, säger Romain Murenzi, forsknings- och teknikminister i Rwandas regering.

Centret kommer att koppla ihop och ge säker tillgång till information från Rwandas officiella förvaltning om hälsovården, utbildningssektorn och socioekonomisk data om landet. Även företag och organisationer som behöver säkerhetskopiera sina data kommer få plats i datorhallen, liksom närliggande länders förvaltningar.

– Vi är oerhört glada över ordern och ser fram emot att leverera Afrikas modernaste datorhall till Rwanda. Den kommer vara till nytta både för offentliga utvecklingsinitiativ och för privata entreprenörer i regionen. Samtidigt innebär projektet en lite ovanlig utmaning för oss som nyligen inlett vår utlandsexpansion med de första projekten utanför Norden, säger Mats Waxin, VD på Coromatic.

Projektet, som beräknas vara klart i december 2009, inleds snarast. Totalt planerar Coromatic att ha ett femtiotal anställda på plats i Kigali under byggnationstiden.

Läs mer på www.coromatic.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.