Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Corona sänkte dagliga globala utsläpp med 17 procent

Publicerad: 19 maj 2020, 09:20

De dagliga utsläppen av koldioxid i Sverige under april minskade med 27,6 procentenheter jämfört med föregående år. Detta trots att Sverige valt en annan öppenhet än stora delar av omvärlden, är det långt över det globala snittet på 17 procent.


En artikel som släpptes i dag i tidskriften Nature Climate Change analyseras de dagliga koldioxidutsläppen under coronakrisen i 69 länder, 50 amerikanska stater och 30 kinesiska provinser. 

Resultaten visar att de globala koldioxidutsläppen en dag i början av april var 17 procent lägre jämfört med 2019. Den framtida utvecklingen beror på hur nedstängningen av världens ekonomier utvecklas, men forskarna räknar med en effekt på minus 7 procent för hela 2020. 

Forskarna bakom artikeln, som bland annat kommer från CICERO, Center for International Climate Research i Oslo, har också analyserat vilka näringar och samhällssektorer som står bakom utsläppsminskningarna. Där dominerar marktransporter som stod för nästan hälften, 43 procent, av minskningen, medan energisektorn stod för 19 procent och industrin för 25 procent. Det kommersiella flyget som haft den mest dramatiska nedgången, står för en en mindre del av minskningen, cirka 10 procent. 

På nationsbasis är variationerna stora, men överlag står industri och transporter för de stora minskningar, samtidigt som utsläpp från uppvärmning av bostäder ökat, i länderna med utegångsförbud med så mycket som 5 procent.

Den svenska minskningen på 27,6 procent när tangerar snittet för Europa trots att det rått helt andra förutsättningar här. Störst är minskningen i länder med stränga karantänsreglerna som Spanien, Norge, Danmark och USA som ligger en bit över 30 procent. Endast två länder, Luxemburg och Nya Zeeland, har minskat sina utsläpp enligt den här modellen med mer än 40 procent, under ett dygn i början på april.  

Läs mer om utsläppsminskningar under Corona  

 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News