Klimat
Cracc-gen botar cancer
Publicerad: 19 januari 2009, 09:02
Molekylen Cracc hjälper immunförsvaret att döda cancerceller effektivare.
Forskare vid Institut de recherches cliniques de Montréal i Canada har upptäckt att en viss molekyl gör immunförsvaret mycket bättre på att hitta och eliminera cancerceller. Det är så kallade NK-celler, NK står för Natural Killer, som ansvarar för immunförsvarets cancerbekämpning, men de är inte alltid så effektiva vilket visas av alla cancerfall runt om i världen.
Forskarna undersökte NK-cellernas funktion i möss och upptäckte då att möss som hade en Cracc-gen som producerade molekylen med samma namn hade bättre chans att bli av med cancerceller. Möss som inte kunde producera Cracc fick oftare blod- och hudcancer än de som producerade mycket Cracc.
Cracc dödade inte cancerceller på egen hand utan ökade istället NK-cellernas aktivitet. Om det fungerar lika bra på människor som på möss kan vi få se helt nya cancermediciner i framtiden. Istället för att lita till cellgifter och strålbehandling skulle det då i många fall kunna räcka med att öka halten av Cracc för att på så sätt få NK-cellerna att arbeta bättre.
Petter Lobråten