måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cracc-gen botar cancer

Publicerad: 19 januari 2009, 09:02

Molekylen Cracc hjälper immunförsvaret att döda cancerceller effektivare.


Forskare vid Institut de recherches cliniques de Montréal i Canada har upptäckt att en viss molekyl gör immunförsvaret mycket bättre på att hitta och eliminera cancerceller. Det är så kallade NK-celler, NK står för Natural Killer, som ansvarar för immunförsvarets cancerbekämpning, men de är inte alltid så effektiva vilket visas av alla cancerfall runt om i världen.

Forskarna undersökte NK-cellernas funktion i möss och upptäckte då att möss som hade en Cracc-gen som producerade molekylen med samma namn hade bättre chans att bli av med cancerceller. Möss som inte kunde producera Cracc fick oftare blod- och hudcancer än de som producerade mycket Cracc.

Cracc dödade inte cancerceller på egen hand utan ökade istället NK-cellernas aktivitet. Om det fungerar lika bra på människor som på möss kan vi få se helt nya cancermediciner i framtiden. Istället för att lita till cellgifter och strålbehandling skulle det då i många fall kunna räcka med att öka halten av Cracc för att på så sätt få NK-cellerna att arbeta bättre.

Petter Lobråten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev