Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Cradlenet och andra är varmt välkomna att bidra”

Publicerad: 20 maj 2016, 04:07

DEBATT/REPLIK Utredningen om cirkulär ekonomi är fortfarande i ett skede där vi scannar av och försöker få in och prioritera genomförbara förslag och idéer, skriver Ola Alterå, regeringens utredare.


I en artikel kritiserar Elin Bergman, ordförande för nätverket Cradlenet, att jag som regeringens utredare av styrmedel för en cirkulär ekonomi saknar ”ett tydligt fokus på det kanske viktigaste i cirkulärt tänkande – cirkulär design” (Aktuell Hållbarhet 18/5). ”Fokus ligger istället på det sista steget i materialkretsloppet, återvinning.”

Till att börja med får jag gratulera Elin Bergman och Cradlenet till en unik framsynthet med tanke på att min utredning precis har börjat sitt arbete. Inte ens jag vet ännu inom vilka områden vi förmår ta fram konkreta och genomförbara förslag.

Regeringens direktiv till utredningen finns däremot redan att läsa. Av dem framgår tvärtom att mitt uppdrag inte ska fokusera på återvinning, alltså det sista ledet eller den vidaste cirkeln i en cirkulär ekonomi. Uppdraget handlar i stället om hinder och styrmedel för ”en ökad användning och återanvändning av produkter”, alla de led som kommer före material- eller energiåtervinning.

Jag delar dessutom Elin Bergmans uppfattning att design av produkter och affärsmodeller är helt avgörande för att i stor skala nå en omställning till en global, cirkulär ekonomi. Det handlar bland annat om det som hon själv räknar upp: design som ger möjlighet att uppgradera, reparera och demontera produkter samt återbruka komponenter, men också om livslängd, förnybara material med mera.

Jag uppfattar nog att även regeringen uttrycker sig i samma riktning när de i direktiven skriver att styrmedel ”ska ge incitament till både producenter och konsumenter”.

Mitt uppdrag handlar framför allt om vad Sveriges regering och riksdag kan göra. När det gäller just design av produkter är dock handlingsutrymmet för nationella regler begränsat i en global ekonomi och en värld med världsomspännande leverantörskedjor, särskilt som medlem i den Europeiska Unionen med fri rörlighet och gemensamma regler för varor.

Det är antagligen därför som jag hittills fått relativt få förslag på styrmedel som direkt påverkar design och merparten av det som diskuteras handlar om sådant som ligger på EU-nivå. Därutöver finns indirekta sätt att stimulera cirkulär design, till exempel hur stat och kommuner agerar som kunder vid offentlig upphandling.

Inte heller Elin Bergmans artikel innehåller något enda konkret förslag. Min utredning är fortfarande i ett skede där vi scannar av och försöker få in och prioritera genomförbara förslag och idéer. Cradlenet och alla andra är varmt välkomna att bidra.

Ola Alterå, regeringens utredare

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.