Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CSR-experten: ”Sverige har inte koll”

Publicerad: 9 februari 2012, 09:44

– Det finns korruption i alla verksamheter och nu är det dags att vi erkänner att vi har problem, säger Parul Sharma, CSR-chef i leverantörsledet på Sandvik AB, och ger en skarp uppmaning till Sveriges företag och csr-chefer.


Ämnen i artikeln:

CsrParul Sharma

– Sverige har inte koll på läget! Sluta jobba kosmetiskt med tunga och svåra ansvarsfrågor. Ta ansvar – på riktigt!

Det är tuff kritik som Parul Sharma, CSR-chef i leverantörsledet på Sandvik AB, levererar till svenska företag och CSR-ansvariga.
– Debatten har blivit så snedvriden. Alla pratar om vad vi kan och vad vi tror – men ingen vågar erkänna på att vi faktiskt har problem. Jag vill inte se fler glassiga och tillrättalagda utspel, säger Parul som i grunden är människorättsjurist och har ett förflutet på bland annat Amnesty International Business Group, Human Rights Law Network och EU-kommissionen.

Parul tillbringar mycket av sin arbetstid med att resa och följa upp leverantörer i världen; Indien, Kongo och många andra länder besöks under ett år. Hon pratar med leverantörer, NGO:s och andra intressenter.

– Jag är innerligt oroad för hur världen ser ut idag och hur Sverige och svenska företag bidrar, säger Parul och presenterar den största av CSR-utmaningen i världen i dag – korruption – som enligt henne finns överallt oavsett om det handlar om miljöprojekt, arbetsvillkor eller skatteplanering.

– Det finns korruption i alla verksamheter och nu är det dags att erkänna att vi har problem. Ett större företag som verkar globalt har problem med korruption – antingen i staten som det verkar i och eller internt i företaget. Vi måste våga prata om problemet för först då kan vi ta oss an utmaningen, säger Parul som menar att problem de facto finns där.
– Om man lyssnar på NGO:erna så är skandinaviska eller svenska bolag inga undantag. De är lika representerade som företag från andra världsdelar.

Men hur är då med ärligheten och kännedomen om problemet i svenska företag?
– Jag har pratat med väldigt många av mina motsvarigheter på andra företag om de har korruptionsproblem i leverantörskedjan och bara en erkände att de har problem, säger Parul och menar att väldigt få arbetar aktivt med frågan- eller verkar förstå att korruptionen är den främsta CSR barriären.

– Det är svårt att hitta CSR-personer som talar samma språk. Vi förstår inte varandra. Men det finns två svenska företag som jag kan använda för benchmarking – företag som jobbar på riktigt med de här frågorna. De sitter precis som jag och sliter med de här stora och svåra frågorna, säger Parul och levererar en rejäl uppmaning till svenska företag och csr-ansvariga:

– Det är dags för ärlighet. Klockan är kvart över tolv och dags att lägga ner allt PR-prat. Vi måste dra nytta av att vi lever i en demokrati och vill höra sanningen. Och varje gång du läser en rapport om dåliga arbetsvilkor eller stor negativ miljöpåverkan i världen ställ dig frågan: Vad är ditt bidrag? Vad är Sveriges bidrag? Vad är du ansvarig för?

Parul Sharma är en av huvudtalarna på konferensen Social Responsibility Day den 23 februari. Läs mer om seminariet här. 

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CsrParul Sharma

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.