Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CSR: Så mycket förlorar Afrika på företagens skatteflykt

Publicerad: 26 november 2013, 14:17

Företagens kapitalflykt från Afrika är tre gånger så stor som världsdelens skuldbörda. Nu menar debattörer att stoppad skatteflykt skulle hjälpa regionen bättre än bistånd.


Det är före detta närings- och handelsministern Leif Pagrotsky och Sten Rylander, ordförande Forum Syd, som på DN Debatt idag berättar om den enorma skatteflykten som de rika ländernas företag ägnar sig åt i Afrika. Enligt Pagrotsky och Rylander är företagens samlade skatteflykt från Afrika de senaste 30 åren tre gånger så stor som världsdelens skuldbörda. Och varje år förlorar utvecklinsländerna minst 1200 miljarder dollar på företagens skatteflykt.

Nu menar Pagrotsky och Rylander att regeringen måste agera.
– Regeringen är i dag förvånansvärt passiv i frågan, skriver Leif Pagrotsky och Sten Rylander och fortsätter.
– Företag är inte sena att utnyttja såväl skattefördelar som luckor i nationella och internationella skattesystem för att undslippa att betala skatt. Ibland lagligt, ibland olagligt.

Pagrotsky och Rylander vill att Sverige bör verka "för ett krav på fullständig land för land-rapportering som gäller alla sektorer, inte bara utvinningsindustrin", "för nya internationella regelverk som sätter stopp för skatteflykten till skatteparadisen" och inom ramen för EU-samarbetet "ta ställning för att det ska upprättas offentliga nationella register över vilka de verkliga ägarna till företag som finns i landet är."

Pagrotsky och Rylander konstaterar att frågan är en överlevnadsfråga för utvecklingsländerna och att länder som egentligen har förutsättningar att ta sig ur fattigdom förblir fattiga och biståndsberoende.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.