Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

CSR-veteranens bästa karriärråd

Publicerad: 11 Maj 2010, 07:36

Hitta affärsnyttan med företagets miljöarbete och var noga med att paketera det så att alla förstår. Det är två av hållbarhetsveteranen Bengt Olof Hanssons tips till dagens miljöchefer.


Ämnen i artikeln:

Csr

Bengt Olof Hanssons arbete med hållbarhetsfrågor på SKF har gjort honom till en nestor i branschen. Han är övertygad om att det lönar sig för företag att arbeta med miljö- och samhällsfrågor och han vet vad han talar om. Arbetet med SKF Care har uppmärksammats vida och i april i år tog han emot Näringslivets miljöchefers hedersomnämnande på konferensen Sustainability Day.
– Företag som tar större ansvar och inte bara beskriver sig själva som något som tjänar pengar utan ser sig själva som en aktiv samhällsmedborgare kommer att lyckas väl. Samhället kräver mer av företagen och medarbetare kräver mer av företagen, säger Bengt Olof Hansson.

Att vara lika bra som andra räcker inte?

– Man ska inte titta så mycket på andra, utan i stället fokusera på vad man själv gör och se till att bli lite bättre i morgon än i dag.

Vilka råd vill du ge Sveriges miljöchefer?
– De måste naturligtvis hitta kopplingen till företagets affär och strategi. De kan inte driva arbetet mot eller parallellt med ledningen och man kan heller inte bli allt för smickrad av att miljöansvaret delegeras till miljöchefen. Hållbarhetsansvaret är inte delegerbart, det är ledningen som ska bära ansvaret, men det är miljöchefen som ska planera och leda arbetet.

Bengt Olof Hansson tror att bra medarbetare är lättare att behålla om de är stolta över sin arbetsplats. Med sina 40 år på SKF stämmer den beskrivningen bra på honom själv. Han började sin bana på kullagertillverkaren några veckor innan han skulle fylla 17 år. Jobbet har tagit honom till Schweiz, Australien, Malaysia och Storbritannien och även hela vägen till ledningsgruppen.
– Jag kan ingenting om miljötekniska frågor. Jag är ingen ingenjör. Men jag kunde SKF:s kultur, jag vet och förstår hur man får folk att bli engagerade, säger Bengt Olof som gick i pension i december och ska tillbringa sommaren med att klippa gräset på gården på skånska Österlen.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Csr

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.