Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CUF: Centern flummade ganska mycket i klimatdebatten

Publicerad: 6 juli 2011, 17:53

De globala problemen kan inte isoleras. Fattigdomen måste bekämpas om vi ska kunna lösa klimathotet. Det menar Magnus Andersson, numera före detta ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Foto: Marcus Johansson

Namn: Magnus Andresson
Ålder: 29
Ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund sedan 2007, men avgick i juni och sitter nu som kommunalråd i Solna.

− Klimatomställningen kommer gå mycket snabbare än vad många tror. Människan har en tendens att lösa de problem hon ställs inför. Men det är vi i den rika världen som måste gå före enormt mycket när det gäller forskning och teknikutveckling. Det är rätt irrelevant hur mycket Sverige sänker sina utsläpp med på det stora hela. Det intressanta är om kan vi utveckla ny teknik, nya levnadsvanor, nya effektivare transportmedel – då kan vi bidra på riktigt.

För Magnus Andersson har grundengagemanget främst kretsat kring två delar. Dels en stark känsla för äganderätten, frihetssträvan, människors rätt at bestämma över sig själva, dels ett väldigt starkt miljöengagemang. Detta har tydligt återspeglat sig i det politiska arbetet där det framför allt har varit ungas möjlighet att komma in på arbetsmarknaden samt klimatfrågan som han drivit.

− En av mina första saker som förbundsordförande var att skriva en DN debatt där jag gick till ganska hårt angrepp mot Centerpartiet. Man flummade ganska mycket i klimatdebatten, man var inte så effektiv. Det första Carlgren gjorde den dagen var att bjuda in mig på lunch. I stort tyckte han, som han diplomatiskt uttryckte det, att artikeln var ”intressant”. Men hur som helst, en av de saker jag föreslog handlade om det riktade klimatbiståndet, ett sätt att använda pengarna till att både sänka utsläppen i fattiga länder samt minska fattigdomen. Jag och CUF kan förstås inte ta åt oss hela äran, men förslaget blev i alla fall till slut verklighet och Sverige blev först i världen med att införa detta.

Magnus ser att Centerpartiet har enorma möjligheter på miljöområdet eftersom man sitter på alla tre nyckelposterna; energi-, landsbygds- och miljöminister. På det stora hela är han nöjd med insatserna så här långt. Men lite jobbigt var det förstås när det stormade som värst kring alliansens energiuppgörelse.

− Problemet är ju Centerpartiets kommunikation kring detta. Några menar att vi helt har bytt fot. Maud och Carlgren hävdar bestämt att vi fortfarande är emot kärnkraften men har gjort den här uppgörelsen för att få mer förnybart. Sen finns det riksdagsledamöter som säger ”det kommer ändå inte bli någon ny kärnkraft”, andra säger ”vi kan leva med ny kärnkraft”. Och då ställs ju frågan – vad tycker Centerpartiet?

Under 2008 reste Magnus runt i flera länder, från Bangladesh till USA, för att skriva en bok där han ville sätta ord på vad miljödebatten egentligen innebär för unga människor. Han ville formulera sina idéer lite tydligare och stringentare, beskriva det egna engagemanget, men också vad partiet borde göra annorlunda.

− Det är lätt att isolera fattigdomsbekämpningen. Lätt att isolera miljöfrågorna. Jag tycker partiet måste bli bättre på att förstå att de här frågorna hänger ihop, att vi behöver bekämpa fattigdomen för att fler människor ska kunna ta sig an klimathotet. Lösningen kan inte vara att sluta handla med fattiga länder för då kan de aldrig ta sig ur sin fattigdom. Gröna investeringar är otroligt kostnadseffektivt, och det skapar jobb. Detta gör att det finns ett snäpp till i arbetsmarknadskedjan att kliva upp till, att det som ung kille eller tjej i till exempel Tanzania finns någonting att sträva efter.

Detta är alltså pusslet som måste läggas menar Magnus – att ta med fattigdomsbekämpningen samtidigt som klimatpolitiken formuleras.

− Vi kan sänka våra utsläpp i Sverige, vi kan vara ett internationellt föredöme, men om vi bara gör det genom livsstilsförändringar i ett redan väldigt, väldigt rikt samhälle så kommer vi inte bidra till att folk i fattigare länder får så mycket ut av vårt föredöme. Snarare är utvecklandet av ny teknik och en ökad handel med de här länderna den viktiga pusselbiten som vi inte får tappa bort.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.