Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cyanidtunnor förgiftar marken utanför Örkelljunga

Publicerad: 3 mars 2014, 11:03

Efter provgrävningar har Länsstyrelsen konstaterat att minst ett tiotal trasiga tunnor läcker cyanid i Skönna mosse utanför Örkelljunga.


Efter provgrävningar har Länsstyrelsen konstaterat att minst ett tiotal trasiga tunnor läcker cyanid i Skönna mosse utanför Örkelljunga. Tunnorna kommer från den gamla Multofabriken där man tillverkade räkne- och kontorsmaskiner fram till 1973.

– Det är förstås mycket allvarligt. Vi vet inte omfattningen ännu men redan nu är det tydligt att området i stort fungerat som ett avstjälpningsområde, säger David Lalloo, miljöinspektör på Länsstyrelsen Skåne till SVT.

Nästa vecka kommer Länsstyrelsen att undersöka området närmare för att få en bättre uppfattning om antalet tunnor och skadorna. Eftersom det är fragment, och inte hela tunnor, som ligger utspridda kan det bli svårt att sanera området menar David Lalloo. Nu ska Länsstyrelsen ta ställning till hur mossen kan spärras av.

– Det är angeläget att de konsulter som arbetar på platsen kan slutföra sitt arbete och spärra av de platser som är nödvändiga. Att vistas på platsen utan skyddsutrustning kan vara hälsofarligt och därför vill vi bestämt avråda privatpersoner att ta sig till mossen, säger miljöinspektör David Lalloo till SVT.
.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.