Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Cybaero får hemlig partner – behöver folk

Publicerad: 12 Augusti 2009, 06:17

Nu blir det marina applikationer för den förarlösa helikoptern Apid 60. Företaget behöver anställa. – Vi behöver folk, främst på tekniksidan, säger vd Mikael Hult.


Cybaero har slutit ett avtal med en ”stor internationell systemintegratör”, meddelar företaget. Bolagen ska tillsammans utveckla ett komplett system för marina applikationer. Systemet ska baseras på Cybaeros förarlösa helikopter Apid 60, en modell som preimärvisades i Karslborg i början av juni under arméns tillställning Markstridsdagarna 2009.

Vem partnern är vill Cybaero inte avslöja med hänvisning till att det är partners önskemål.

– Vi styr inte över det men kan förhoppningsvis berätta mer i slutet av september, säger Mikael Hult, vd på Cybaero.

De marina applikationernas arbetsområde är brett.

– Systemet ska utvecklas för att vara placerat på båtar. Den primära sensorn kommer att vara kameror för att titta på saker och ting, det kan vara både civila och militära uppdrag, oljeutsläpp, båtflyktingar, pirater eller konstiga rörelser hos fartyg, säger Mikael Hult.

Avtalet innebär att Cybaero får leverera Apid 60 och en landningsplattform vid namn Malls, Mobile Automatic Launch and Landing Station. Plattformen är central eftersom att den gör det möjligt för autonoma förarlösa helikoptrar att starta och landa på rörliga underlag.

Samarbetsprojektet är enligt Cybaero initierat av en stor slutkund som identifierat ett behov av ett antal helikoptersystem. Den nya partnern uppges även föra samtal med ytterligare potentiella kunder och Cybaero planerar nu för flera nyanställningar.

– Vi tror att vi kommer att behöva fyra till fem personer, framförallt på tekniksidan, flygplanstekniker och civilingenjörer och liknande, säger Mikael Hult.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.