Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

CybAero inbjöd till hjärnsmälta

Publicerad: 19 november 2008, 10:06

Intelligentian bland nordens remote-sensing-vetare samlades för brainstorming i Linköping


Linköping 18 november: CybAero är ett linköpingsföretag som tillverkar förarlösa helikoptrar, sk UAV:er (Unmanned Aerial Vehicle). Tisdagen den 18 november hade de inbjudit tillverkare och användare av remote sensing-system till en diskussion om vad framtiden för civila obemannade flygfarkoster har att bjuda.

Folk från stora användare av flygtjänster som Kustbevakningen och kraftbolagen frotterades med CybAeros tekniker och laserinnovatörer från svenska Laseroptronix. En mängd synpunkter på vad man kan utnyttja tekniken till i framtiden, kom fram och man diskuterade hur detta ska kunna tillämpas praktiskt.

CybAero APID är en förarlös farkost som styrs från en enkel PC på marken. Den kan programmeras att flyga en bestämd väg eller flygas manuellt med joystick. Den kan bära en sensor på 20 kilo (laserscanner, LIDAR, värmekamera, optisk kamera mm), flyga i 90 km/t på maximalt 3000 meters höjd i 3-6 timmar beroende på last. Dessutom låter den inte mer än en moped.

Helikoptern kan

UAV:er har hittills haft en helt militär framtoning, varför alla andra tillämpningar varit allt för mycket ”out of the box” för att ens komma på fråga. Icke desto mindre är UAV ett ekonomiskt alternativ när stora land- eller vattenytor ska sökas av på kort tid, antingen i rent mät- och analyssyfte eller på jakt efter olika fenomen, som nödställda på havet, fortkörare, algblomning eller granbarkborrar.

Det är alldeles klart att en billig flygande pattform redan finns och nu gäller det att få presumtiva kunder att förstå allt de kan ha den till. En kund som redan har förstått är Förenade Arabemiratens försvar som köpt sju stycken APID 55 för att kontrollera pipelines i öknen och patrullera landets gränser.

CybAeros helikoptrar är så små att de kan transporteras på lastbil. Därmed behöver de inte förlora flygtid och bränsle på att bara ta sig fram till mätplatsen.

Rent praktiskt

Konkreta uppdrag där UAV med laserscanner eller multispektralkameror skulle kunna göra stor nytta till lågt pris är:

Döda träd framträder blått i färg-infrarött. De är lätta att upptäcka, räkna och platsbestämma från luften.

Skogstaxering och upptäckt av skadedjursangrepp: Granbarkborren kostar skogsbolagen miljardbelopp varje år, eftersom angripna träd inte kan säljas som virke utan måste gå till flis. Inte nog med att ett träd angrips, tar man det inte tid sprider sig barkborren i beståndet och flera träd angrips. När en tall angrips av barkborre torkar den och ser annorlunda ut i infrarött ljus. Kontroll görs idag med bemannad helikopter till ett ofattbart pris per timme. En UAV kunde göra det mycket billigare. Då kunde man flyga oftare och komma åt angreppen tidigare, innan borren hunnit sprida sig så mycket, och därmed vinna ännu mer. Varje träd kan serienumreras och tillväxten kontrolleras i efterhand. Gödsling kan styras efter tillväxten.

Inspektion och inventering av kraftledningar: Kraftbolagen måste hela tiden flyga längs kraftledningarna med bemannad helikopter för att inspektera så att undervegetationen inte växt upp och kan orsaka kortslutning, och att kantvegetationen inte kan falla över ledningen i en storm. Uppskattning av riskerna med detta skulle kunna göras med UAV och automatisk bildbehandling, och programvara som kan peka ut kritiska punkter, uppskatta riskerna för strömavbrott (kontra böterna vid sagda avbrott) och förorda vilka punkter som måste åtgärdas omedelbart och vilka som kan vänta till den ordinarie avverkningen. Inventering av stolparna kan se samtidigt och en bild tas på varje stolpe automatiskt.

Volymetriska mätningar av till exempel grustäkter: Grusbolagen får bara ta ut en bestämd mängd grus ur en grustänkt varje år. Kommunerna verifierar detta med hjälp av en lantmätare som mäter upp gropen varje år och beräknar antalet uttagna kubikmeter. En UAV skulle kunna flyga över området och kartera tredimensionellt och programvara beräkna uttaget med väldigt mycket större noggrannhet, och dessutom billigare.

Med laserscanner kan man snabbt mäta upp och kartera stora markområden ned på centimetern när, som här, kraftverksdammen i Noppikoski.

För att inte tala om sjöburna UAV-er som skulle kunna leta efter nödställda, eller efter utsläpp, eller att man skulle kunna använda UAVn som flygande kameraplattform för att ge överblick vid stora olyckor. Den skulle kunna förses med en högkvalitativ kamera och bara stråla ut video rätt ned till räddningsmanskapet. Eller varför inte sätta in obemannade helikoptrar vid industriolyckor, där det kan vara riskfyllt att flyga in över området.

Idéerna var många, men gruppen bedömde att inspektion av kraftledningar hade störst potential att realiseras och inbringa pengar omedelbart, varför gruppen beslutade att primärt koncentrera sina ansträngningar i denna riktning.

Avslutningsvis kunde mötet konstatera att mera marknadsföring behövdes, eftersom de företag som kulle kunna dra nytta av metoden helt enkelt inte hade tekniska kunskaper nog att förstå att lösningen ens existerade.

Vi kommer att återkomma om detta med en betydligt djupare artikel längre fram

Läs mer

CybAero: www.cybaero.se
Laseroptronix: www.laseroptronix.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev