Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Cyber-skurkarna snabbare än någonsin

Publicerad: 9 December 2008, 08:18

Var 4,5:e sekund hittar säkerhetsföretag en ny webbsida som kriminella internetligor infekterat. Nu attackerar de även Apple.


Den globala marknaden för cyber-brott skjuter i höjden i takt med att finanskrisen blir djupare, enligt en ny studie från säkerhetsbolaget McAfee som menar att de kriminella ”tjänar på konsumenternas oro och gör vinst på gammaldags ’bli rik fort’-bredägerier”.

Samtidigt presenterar säkerhetsbolaget Sophos en rapport som visar på att bolaget hittar en webbplats var 4,5:e sekund som är manipulerad av kriminella i syftea att infiltrera en individs dator och på så sätt stjäla dennes personuppgifter, rapporterar BBC News.

Nätskurkarna har också börjat ta klivet in på nya operativsystem, som Apple.

”Även om attackerna mot Windows är betydligt fler än mot någon annan plattform börjar cyber-brottslingarna vända uppmärksamheten mot nya operativsystem, som Apple, och sårbar plattformsöverskridande mjukvara”, skriver McAfee.

Flest attacker görs mot webbplatser i USA som står för 37 procent av fallen, följt av Kina med 27,9 procent och Ryssland med 9,1 procent. Det är från Ryssland och Kina de flesta nätbrottslingarna kommer.

McAfee varnar i rapporten Virtual Criminology Report för att regeringarnas räddningspaket för att få bukt med den globala ekonomiska nedgången görs på bekostnad av bekämpandet av cyber-skurkarna. Så länge regeringarna inte tar problemet på allvar får de kriminella härja fritt på nätet, hävdar företaget.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.