tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cyberfysiska system ger snålare hus

Publicerad: 29 mars 2010, 10:23

Cyberfysiska system kallas det när man bygger in datorkraft och IT-teknik i vår vardag. Enligt KTH kan cyberfysiska system också sänka vår energiförbrukning radikalt.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Byggnadssektorn är den största energiförbrukaren i samhället. med hjälp av cyberfysiska system kan emellertid energiförbrukningen komma att minska med hela 30 procent.
– Den här typen av system håller snabbt på att bli en nödvändig bas för hela vår samhällsinfrastruktur – inte bara energi-, vatten- och transportsystem. De har potential att bidra till framtida lösningar på världens energi-, miljö- och sociala problem. Här har Sverige stora möjligheter att vara med och leda utvecklingen, säger Karl Henrik Johansson som är professor i nätverksreglering vid KTH.

Att cyberfysiska system har så stor potential för energieffektivisering har en enkel anledning. Genom att automatisera och koppla samman saker som uppvärmning, belysning, ventilation och luftkonditionering kan man reglera energianvändningen bättre. Enligt siffror från Energimyndigheten kan cyberfysiska system sänka energiförbrukningen i byggnader med hela 30 procent. Om man dessutom la till så kallad närvarostyrning – ett system där värme regleras automatiskt beroende på hur många som befinner sig i ett rum – kan man spara ännu mer energi.
– På sikt kan cyberfysiska system minska vårt beroende av fossila bränslen. Samtidigt kommer de här nya systemen att vara lätta att använda och underhålla. Det är vad forskningen om olika cyberfysiska system går ut på, säger Karl Henrik Johansson.

Den 12-16 april går konferensen CPS Week 2010 av stapeln. Då samlas världens ingenjörselit inom cyberfysiska system för att dela med sig av sina erfarenheter.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev