Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Cyberkniven dödar tumörer med precision

Publicerad: 30 December 2008, 12:55

Cancertumörer kan i vissa fall strålas till döds. Nya metoder ger bättre precision


En läkare på Radiumhemmet i Stockholm berättade för mig att man botar ungefär 50 procent av alla cancerfall med strålbehandling. Den siffran kan kanske knuffas uppåt med den nya Cyberkniven.

En ny typ av strålkniv har kommit ut på marknaden. Till skillnad från tidigare statiska maskiner kan den här maskinen flytta strålens konvergenspunkt dynamiskt. En ”strålkniv” eller strålbehandlingsapparat är en partikelaccelerator som bestrålar en tumör inne i en patient genom att skjuta en stråle elektroner eller röntgen (beroende på typ av tumör) genom patienten från olika håll. Strålhuvudet roterar runt patienten och skjuter strålen från olika håll. Oavsett var den skjuter ifrån ser man till att alltid träffa samma ställe inuti patienten: tumören, men genom att strålen sveper runt bestrålas resten av vävnaden så lite som möjligt.

Men det finns vissa begräsningar. Även om man hela tiden har en röntgenstråle igång och kan se exakt var strålen träffar inuti patienten så finns det platser som inte kan behandlas, eller inte kan behandlas fullt ut, eftersom patienten rör på sig när han andas. Då flyttar organet på sig. Alltså måste man bestråla ett betydligt större område för att vara säker på att ge tumören så mycket den tål. Detta gör i vissa fall mera skada än nytta.

CyberKnife kan till och med hämta nya kollimatorer (strålbländare) själv under behandlingen om olika strålvinklar kräver det.

Den nya CyberKnife från Accuray undersöker hela tiden organets läge med 3D-röntgen och räknar ut hur det flyttar sig och flyttar strålens konvergenspunkt allt efter organets nya läge. Acceleratorn är inte längre fast belägen i ett rum intill behandlingsrummet, utan är en ny, kort typ på 6 MeV som sitter på något som i princip ser ut som en industrirobot, och arbetar på ungefär samma sätt. Strålen är inte längre en grov stråle formad efter tumörens form utan beskrivs som en ”pencil-beam” och man är inte längre begränsad till att svepa i en cirkel runt patenten utan acceleratorn kan fara omkring hur som helst och stråla från många vinklar i rymden. Därmed kan apparaten också behandla flera tumörer åt gången.

Då kan man braka på mera strålning och leverera energin säkrare, på just rätt plats. Detta kan i många fall ge kortare behandling är tidigare och man kan behandla nya områden, som tidigare ansågs som hopplösa fall. Det är den nya bildbehandlingstekniken i samverkan med kraftfulla datorer som möjliggjort detta.

Titta in hos Accuray: www.accuray.com
Se särskilt demofilmen: http://www.accuray.com/a/m/Redefining_Radiosurgery.asx

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.