söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cykel med automatlåda

Publicerad: 14 januari 2009, 08:15

Forskare i Taiwan har tagit fram en datoralgoritm som anger när det är optimalt att byta växel när man cyklar.


Moderna cyklar har ofta tio växlar eller mer, men många cyklister vet inte när de ska använda en viss växel. Det gör att många bara använder ett fåtal växlar och därmed inte drar nytta av alla möjligheter att få en så effektiv och bekväm cykelfärd som möjligt.

Det var i alla fall utgångspunkten för de forskare vid National Defense University i Taiwan som bestämde sig för att ta fram en optimal växlingssekvens. De har nu utvecklat en datoralgoritm som visar exakt när en cyklist bör byta växel för att utnyttja sitt trampande så effektivt som möjligt.

Algoritmen har utvecklats genom simuleringar som gjorts med en tolvväxlad cykel. En mängd olika sekvenser testades tills forskarna kom fram till de varianter som fungerade bäst under olika förhållanden med tanke på terräng, cyklistens trampfrekvens med mera. Algoritmen kan nu automatiskt korrigera växlingssekvenserna när förhållandena ändras.

Än så länge kan algoritmen bara ge råd till cyklisten om när det är dags att byta växel. På lite sikt är det dock möjligt att låta en liten dator på cykeln hantera all växling och då får vi cyklar med automatlåda.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev