Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cyklande hotellgäster producerar el

Publicerad: 19 april 2010, 08:00

På Crowne Plaza i Köpenhamn kan du komma i form samtidigt som du minskar ditt koldioxidavtryck.


Ämnen i artikeln:

CleantechCyklingForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Köpenhamnshotellet Crowne Plaza har kopplat upp två motionscyklar till elektriska generatorer. De motionerande gäster som bidrar till hotellets elförsörjning får betalt i mat – för minst 10 wattimmar producerad el erbjuds en matkupong värd 200 danska kronor.

Hotellet, som kallar sig ”ett av världens grönaste”, producerar redan egen el via solpaneler på fasaden. Med den nya kampanjen vill man uppmuntra gästerna att komma i form och samtidigt reducera sina koldioxidavtryck.

– Eftersom Köpenhamn är så starkt förknippat med cykling, känner vi att cykeln fungerar bra som symbol för Crowne Plazas gröna profil, sa hotellets talesperson Frederikke Toemmergaard till BBC News.

Motionscyklarna har iPhones monterade på sina styren så att motionärerna själva kan se hur mycket el de genererar. Enligt Toemmergaard behöver en person i dålig form cykla cirka tio minuter för att generera 10 wattimmar el. Är du vältränad kan du producera 100 wattimmar på 60 minuter.

Kampanjen börjar idag och kommer att pågå i ett år. Blir den lyckad kommer alla Crowne Plaza-hotell i Storbritannien att haka på konceptet.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.