Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Cykling blir ljuv(?) musik

Publicerad: 16 september 2010, 06:40

Xylophone Bridge ska göra det roligare att cykla till jobbet. Eller vad sägs om en bro som skapar musik och skiftar belysning då du passerar med cykeln?


Ämnen i artikeln:

CyklingCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Gör man de miljövänliga transportsätten roligare så kommer fler människor att använda sig av dem. Det är utgångspunkten för den musikaliska cykelbro som Yeon Jae Won och Soo Jeong Heo har ritat.

Xylophone Bridge är ett bidrag till Designbooms tävling Seoul Cycle Design Competition, som anordnas i samarbete med Seoul Design Foundation. I tävlingen har designers uppmanats att komma med miljövänliga idéer som ska främja en cykelvänlig stad.

Xylofonbron är täckt av en serie lameller som spelar olika toner när cyklar rullar över dem. Tillsammans kommer de att skapa ett minst sagt progressivt stycke musik.

När en cykel rullar över en platta så trycks den ned och aktiverar en ”hammare” som slår an en ton. Enheterna spelar olika toner och ska harmonisera för att skapa ett behagligt soundtrack till cykelturen. Formgivarna föreställer sig ett antal xylofonbroar i Seoul, som alla ska spela olika melodier.

När cyklisterna pressar ner en lamell så aktiveras dessutom en färgad lampa, så musiken kommer att kompletteras av en läcker ljusshow.

Bidraget har gått till tävlingens slutomgång, så håll tummarna för att Seouls xylofonbro blir verklighet. Teknik360 är i alla fall nyfikna på att se ifall morgonstressade cyklister kommer anpassa avstånd och hastighet för att skapa en njutbar cykelkanon.

Om inte annat kanske Stockholms stad kan knycka idén och liva upp Västerbron eller Skanstullsbron en aning?

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.