Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Då når Sverige klimatologisk brytpunkt

Publicerad: 11 oktober 2013, 08:47

Enligt ny forskningsrapport kommer vi år 2047 att regelbundet uppleva temperaturer högre än de senaste 150 årens toppnoteringar, om utsläppen av växthusgaser fortsätter i dagens takt.


Om utsläppen minskar marginellt så dröjer det tills år 2069, enligt en ny forskningsrapport publicerad i tidskriften Nature skriver DN.
Forskare vid University of Hawaii har analyserat klimatdata från olika länder för att beräkna när världens städer når en klimatologisk brytpunkt, alltså uppleva temperaturer högre än de senaste 150 årens toppnoteringar.

Tidpunkterna varierar beroende på var i världen man tittar, men troligen är det tropikerna som kommer att märka av den extrema temperaturhöjningen tidigast.

Stockholm är den enda svenska staden som forskarna har med i sina beräkningar och man tror att den svenska huvudstaden kommer att nå den klimatologiska brytpunkten år 2060 eller 2089, beroende på de två olika utsläppsscenarierna.

Rapportens slutsats är att de utvecklade länderna måste minska sina utsläpp samt hjälpa de fattiga länderna med att minimera effekterna av ett förändrat klimat, skriver DN.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.