Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Då släpper helvetet lös”

Publicerad: 2 april 2015, 09:53

Ordförande i finska Naturskyddsföreningen varnar för att miljövalet i Finland kan gå åt pipan.


Ämnen i artikeln:

Finland

Den här Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 april.

Den ekonomiska krisen har minskat intresset för miljöfrågor i Finland. Miljö finns inte med på tio-i-topplistan över vad folk bryr sig om i riksdagsvalet, som hålls om två veckor, berättar Eero Yrjö-Koskinen, ordförande i finska Naturskyddsföreningen (FANC)

– För miljön kommer det att vara viktigt vilket parti som blir näst störst och får regera ihop med Centerpartiet. Om det blir Socialdemokraterna kommer miljöförstöringen inte att bli lika omfattande som i andra fall, säger Eero Yrjö-Koskinen till Miljöaktuellt.

Finland styrs för närvarande av en koalition bestående av Socialdemokrater, Samlingspartiet och Kristdemokraterna. I opinionsundersökningarna inför valet ser Centerpartiet ut att bli största parti med över 20 procent av rösterna.

I valdebatten dryftas miljöfrågan om det handlar om energi och energiförsörjning. Frågor om att bygga en sjätte kärnkraftsreaktorer och att bygga ut två oreglerade älvar står högt på önskelistan. Och kärnkraftsfrågan är inte lika laddad för det finska centerpartiet som för sin svenska motsvarighet.

– De stora partierna vill få fram mera energiproduktion. Det är konstigt eftersom behovet minskar i den finska basindustrin. Men några partier menar att det i så fall går att exportera elektricitet och tjäna pengar, säger Eero Yrjö-Koskinen.

Centerpartiet vill enligt honom öka energiproduktionen och utnyttja naturresurser mest av alla partier. Inte minst från torv och vattenkraft. De konservativa vill ha kärnkraft och Sannfinländarna sådant som skapar mest jobb. Eero Yrjö-Koskinen kandiderar själv till riksdagen som oberoende kandidat på det finska Miljöpartiets lista.

– Om Centern får styra med Konservativa och Sannfinländare släpper helvetet lös. Då kommer miljöfrågorna att försvinna från dagordningen, så min förhoppning är att Socialdemokraterna blir näst största parti och kan vara med i regeringen, säger Eero Yrjö-Koskinen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Finland

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News