Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: Dimkammare

Publicerad: 19 Augusti 2009, 07:39

En apparat för att visa spåren efter laddade radioaktiva partiklar, nämligen alfa- och betapartiklar, och experimentera med partiklarna.


Apparaten kallas och Wilsonkammare, efter sin uppfinnare Charles Wilson, som tog fram den främst för meteorologiska experiment. Han fick nobelpriset för detta 1927, ett pris med titeln ”för upptäckten av hans metod att genom ångkondensation göra elektriskt laddade partiklars banor iakttagbara”.

Kammaren är en behållare vars atmosfär har mättats med alkoholånga och kylts så att alkoholen nästan kondenserar. Ett radioaktivt prov läggs in i kammaren. Laddade partiklar som strömmar ut från provet bildar spår av joner i alkoholen, som drar till sig vätskedroppar enligt kalla väggens princip, vilka bildar synliga dimspår. Dessa kan sedan fotograferas.

En enkel kammare kan tillverkas av en stor enkilos kaffeburk eller motsvarande, som målas svart inuti. Lägg ett block kolsyreis i botten och täck med svart papper. Lägg en filtremsa runt burkens insida och spruta ren alkohol på denna. Lägg slutligen en glasbit ovanpå som lock. När allt blivit kallt läggar man in en bit radioaktiv mineral och ser spåren framträda.

Placerar man en magnet i kammaren kan man se hur spåren efter partiklarna böjs av i magnetfältet.

Se tidigare Dagens Ord: Flöts

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.