tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dagens ord: Epizooti

Publicerad: 4 januari 2009, 12:31

En epizooti är en epidemi i djurvärlden, en utbredd spridning av en djursjukdom


Exempel på epizootier är fågelinfluensan, mul- och klövsjuka och BSE (galna kosjukan).

Vad som ska hända vid en epizooti är fastställt i epizootilagen (från Jordbuksverkets sida):

För de mest allvarliga smittsamma djursjukdomarna, de s.k. epizootiska sjukdomarna, har Jordbruksverket ansvar för bekämpning och kontroll oavsett vilket djurslag som drabbas.

Exempel på epizootiska sjukdomar är mul- och klövsjuka, svinpest, afrikansk hästpest och rabies. Myndigheterna kan vid ett utbrott av en epizootisk sjukdom ingripa med hårda bekämpningsåtgärder, t.ex. avlivning av djur, förbud mot förflyttningar av djur eller andra kontroll-och bekämpningsåtgärder med stöd av epizootilagen. Alla djurägare är enligt epizootilagen skyldiga att anmäla varje misstanke om epizootisk sjukdom till veterinär.

Epizootilagstiftningen har allt sedan tillkomsten år 1935 omfattat de allvarliga smittsamma djursjukdomar som det har bedömts viktigt att skydda landet från av främst samhällsekonomiska skäl. Epizootilagen omfattar dels allvarliga sjukdomar som upptas i OIE:s A-lista (OIE-Office International des Epizooties) och sjukdomar för vilka EU har en tvingande bekämpningslagstiftning, dels vissa sjukdomar som Sverige av eget intresse har valt att bekämpa.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev