Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dagens ord: Kägel

Publicerad: 2 april 2009, 08:56

Kägel är typografernas ord för radavstånd, eller mera bestämt avståndet mellan en rads baslinje, den linje som alla tecken tycks stå på, till nästa rads baslinje.


Kägeln väljs för det mesta till ungefär 120 % av graden (teckenstorleken) för att det blir trevligt att läsa sådan text och ögat förvillar sig inte när det byter till nästa rad. Med tätare rader är det för lätt att gå vilse i texten och lösare rader är ett slöseri med sidutrymme.

Kägeln räknas i punkter, precis som graden, teckenstorleken (se förra dagens ord) och man brukar välja kägel i närmaste antal hela punkter i förhållande till graden (utom när man svettas med ett för stort dokument som bara måste pressas in på tillgängligt utrymme). 10 punkters text med 12 punkters kägel brukar betecknas 10/12 och uttalas ”tio på tolv” vilket är vanligt i tidningar, medan 9/10 är vanligt i skönlitteratur.

120 %-regeln kan debatteras och man får ofta anpassa kägeln efter tecknens utformning. Stora, byngliga tecken behöver mera luft omkring sig.

Dagens förra ord hittar du här:

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev