Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: koloratur

Publicerad: 20 Mars 2009, 08:51

Koloratur betyder färgning, närmare bestäm den melodiska ”färgning” som exempelvis en koloratursopran kan ge en sång genom att sjunga egna utsmyckningar ikring melodin, vågade löpningar och drillar.


Koloraturen började redan på 1400-talet och förekommer nästan bara i operor, men kan även förekomma i kristna verk som Händels Messias. Det är upp till varje solist att själv fantisera om hur han eller hon, för det är främst sopraner, ska sjunga sin koloratur, även om det kan finnas koloratursångare i andra röstlägen.

I övrigt var det betydligt vanligare förr med egenhändig utsmyckning i klassiska verk, sk improvisationer. Musiker på medeltiden och under renässansen förutsattes improvisera. En berömd improvisatör är organisten Helmut Valcha som har sin egen välkända extra drill i början på Bachs Toccata och Fuga i D-moll.

Georg Friedrich Händel var en mycket duktig improvisatör. Alla hans ”Sexton orgelkonserter” utgivna 1738 anses vara improvisationer över ett tema. Det intressanta är att orkestern faktiskt också fick hänga med och improvisera själva (men man får anta att de snackat ihop sig om saken innan).

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.