Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: Magnetron

Publicerad: 17 December 2008, 07:57

Magentronen är en av de framgåmgsrikaste elektronikkompoenterna någonsin.


Ett elektronrör som används inom radartekniken och i mikrovågsugnar. Det är magnetronen som genererar mikrovågorna, i en enda komponent. Magnetroner kan ha pulsuteffekter på flera megawatt. Uppfinningen av magnetronen betydde mikrovågsradarns genombrott under andra världskriget. Magnetronen är lätt att driva, håller hög verkningsgrad (åtminstone jämfört med andra, gängse tekniker) och har haft mycket stor betydelse för radarns utveckling.

Magnetronen är ett elektronrör med vakuumkammare, som alla andra elektronrör. Kammaren, eller hellre kaviteten, är utförd som en metallring (anoden) med ett antal spalter runt periferin. Spalterna är ingångar till svängningskretsar som bestämmer frekvensen och svängningen uppstår när elektronmolnet i elektronröret driver runt ringen som en karusell och aktiverar svängningskretsarna.

Numera håller magnetronen på att konkurreras ut av halvledarsändare, huvudsakligen i sekundärradar, där radarpulsen måste vara modulerad, eftersom det är svårt, men inte helt omöjligt, att modulera en magnetron. Med flera parallella halvledarmoduler spelar det inte heller så stor roll om en av dem går sönder.

Magnetronen kan dock frekvensmoduleras genom att man har en roterande slitsad skiva inne i kaviteten, som ändrar spaltbredderna i svängningskretsarna och därmed frekvensen. Detta har huvudsakligen använts i hoppfrekvensradar.

I mikrovågsugnar är magnetronen dock fortfarande kung.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.