Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: Metylparaben

Publicerad: 23 December 2008, 10:33

Metylparaben är ett vanligt förekommande konserveringsmedel och svampdödande medel i kosmetikprodukter, som hårschampo och flytande tvål mm.


Inte för att det ska döda bakterierna i ditt hår utan för att produkten inte ska börja jäsa och ruttna på hyllan. Det förekommer också som konserveringmedel i lokalbedövningsmedel.

Metylparaben, eller E218, eller rättare metyl 4-hydroxybenzoat, absorberas lätt genom huden men toxikologiska studier har visat att det är praktiskt taget ogiftigt för människan ocxh utsöndras ganska snabbt. För människor med normal hud är ämnet i stort sett icke-irriterande.

Andra liknande ämnen som är vanliga i schampon är butylparaben, etylparaben, isobutylparaben och propylparaben. Varför vissa kosmetiktillverkare bara ha ett av dem och andra har alla fem är svårt att säga. Kanske man vill slå mot flera bakterier och svampar som försämrar varans lagringsbeständighet. Men i det långa loppet kommer det ändå att komma bakterier som är resistenta.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.