Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: Pica

Publicerad: 23 Mars 2009, 07:42

Pica är en måttenhet inom sätterikonsten, och den allra vanligaste.


En pica är en sjättedels engelsk tum eller 4,233 millimeter och delas in i 12 picapunkter. De vanligaste teckenstorlekarna i tidningstryck (fy på mig: ”grad” heter det) är 10 eller 11 punkter. Punkt förkortas pt och en vanlig storlek i böcker är 9 pt.

Cicero är på samma sätt ett fransk typografiskt mått uppfunnet av fransmannen Didot 1780. En cicero är en sjättedels fransk tum eller 4,513 millimeter, och indelas i 12 didotpunkter.

Eftersom franska tum var något längre än engelska tum är en cicero 1,061 gånger längre än en pica. Den franska tummen försvann med franska revolutionen 1789 då man införde metersystemet, men tyvärr överlevde ciceron.

Naturligtvis går det lika bra att sätta text i millimeter, men traditionen är tung. Modern sätteriprogram kommer från USA och därför är pica numera förhärskande. Satsyta, dvs mått på spalter och andra delar av en satt sida räknas sedan länge i millimeter. De gamla rävarna kommer dock aldrig att överge pican.

Varför inte röra till det lite mer? En postscriptpunkt är 0,352777… millimeter, vilket är exakt 1/72 engelskt tum. Tolv punkter blir en pica som alltså är exakt 1/6 tum eller 4,287… millimeter. Detta är det mått på punkt som används i sidbeskrivningsspråket Postscript.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.