tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dagens ord: Skolastik

Publicerad: 9 januari 2009, 12:33

Skolastiken – logiskt tänkande under medeltiden


Skolastiken var en filosofisk-kristen-vetenskaplig strömning under medeltiden, från ungefär år 1000-1350 (riddartiden, i Sverige från tiden efter vikingatiden). Skolastikerna försökte förklara kristna trossatser som sanningar på förnuftets grund. Utgångspunkten var att den kristna tron i princip kunde begripas (jämför trons mysterium). Skolastikerna arbetade med diskussioner, debatter och logiska argument, främst på skolor och universitet. Man försökte skapa sig rationella utsagor om Gud och skapelsen med hjälp av slutledningsteknik i syfte att framställa kristendomen som absolut sanning och eliminera alla invändningar.

Skolastikerna gjorde ett misstag i och med att de aldrig kritiserade källorna (Bibeln och andra skrifter av olika kyrkofäder), utan felaktiga slutsatser ansågs bero på felaktig argumentering. Slutmålet var ju fastlagt i förväg.

Men skolastiken var inte bara ett tankeexperiment, utan gav även sann vetenskap som resultat. Under 1200-talet fick Aristoteles tankar mera betydelse för skolastikernas filosofi. Vetenskapsteorin vann på detta, precis som naturfilosofin och psykologin.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev