fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Dagens ord: Transcendental Meditation

Publicerad: 13 januari 2009, 07:30

Transcendental meditation, eller kortare TM, är en form av meditation som har som yttersta avsikt att skapa fred på jorden, genom att rena människans sinne, göra oss gladare och mindre stressade i största allmänhet.


Tyvärr genomsyras sensationspressens rapportering av orimliga påståenden om att meditatörerna ska kunna flyga osv, medan påverkan på det egna medvetandet är den största förtjänsten, något som tyvärr inte gör sig så bra i tidningen. Vi föredrar emellertid att hålla oss till fakta.

TM grundas på en urgammal kunskapsbas från den vediska tiden (kanske så långt tillbaka som 4-6000 år). Tvärt emot vad de flesta tror var det inte den synnerligen synlige läromästaren Maharishi Mahesh som ”hittade på” TM, utan han förmedlade kunskap han fått av Guru Dev, en läromästare som i sin tur fått den av sin mästare. Etc. Som det brukar vara med gammal kunskap. Det är Guru Dev som hedras i alla sammanhang. Det är dock Maharishis förtjänst att TM nu har kontor och god synlighet över hela världen.

TM har råkat ut för många elaka tungor, särskilt de som tycker att en introduktionskurs är för dyr, som antagligen tycker att lärare och andra i TM-rörelsen ska jobba gratis för allas bästa. Innan Maharishi dog hade han dock samlat på sig ett par helikoptrar och en del annat lullull. Men vilken global mediapersonlighet gör inte det idag? Till hans fördel kan man säga att TM lärs ut gratis i U-länder.

I dagens vetenskapliga värld gäller det att bevisa att det händer något i kroppen, hjärnan eller någon annan stans när man mediterar. Turligt nog för TM kan det bevisas i form av EEG. Ett spektrum mellan sisådär 2 och 22 Hertz i ett sk waterfall-diagram av en meditatörs hjärnaktivitet förändras radikalt när den meditativa fasen inträder (sk EEG-koherens), ett tillstånd som även i annan forskning kallats ”vilande vakenhet” och karaktäriseras av samtidig hög avspänning och alerthet och återgår till det tidigare tillståndet efter meditationens slut. Man vet givetvis inte vad som händer i hjärnan, men att något händer är alldeles klart. Med flitig övning påstås att det eftertraktade tillståndet allt mer bibehålls under dagen och gynnar ett stressfritt liv även i dynamisk aktivitet.

TM är en del av den ayurvediska medicinen och förespråkar användning av denna.

TM har beskyllts för att vara en religion, fast Maharishi klart och tydligt sade att det inte var det. Det hindrar inte belackarna, särskilt de kristna rörelserna, att fortsätta misstänkliggöra TM. Att TM inte är en religion torde ha bevisats slutligt när kardinal Ratzinger (numera påve Benedictus XVI) 1990 gjorde ett uttalande i ett nyhetsbrev. TM tillsammans med andra österländska meditationer beskrevs som ett medel att ”hjälpa bedjande personer att uppnå inre frid till och med där det råder turbulens”.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev