Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: Tross och spigott

Publicerad: 27 Mars 2009, 11:08

Tapp eller kran, det är frågan. Och vad är det för tross som skarvas med en spigott?


Det byggdes scen och riggades ljud och belysning infört ett evenemang på vårt förlag. På en liten vagn fanns ett anslag som sa:

Regler för stapling av tross på vagn.
1. Längsta bitarna längst ner.
2. Alla bultade spigotter åt samma håll.
3. Mindre bitar slås ihop med en sprint utan lås.
4. Staplas 7 högt – aldrig högre!

Ingen av oss yrkesskribenter fattade något. Men webben har förklaringar till det mesta. Låt oss börja med tross, som inte har något med rep eller tågvirke att göra. Här handlar det om ställningselement som man bygger ljusriggar, montrar och scener med. Oftast i aluminium och i två-, tre- eller fyrkantsmodell. Och i olka längder och med massor av hörn och vinklar att kombinera till olika konstruktioner.
Men var är en spigott? En vanlig översättning är kran, direkt från det engelska ordet spigot. Men lexikonet säger också svicka och sprundtapp. Svicka känner vi igen som den koniska tapp som man slog in i tapphålet (eller svickhålet) i öltunnor. Faktiskt finns det fortfarande vingårdar som använder svicka åtminstone i turistiska vinprovningskällare.
I scensammanhang är spigotten antingen en profilerad tapp på vilken man fäster en lampa eller en konisk tapp som används för att säkra skarvarna i ett trossbygge. På flug- eller spinnspön är spigotten den manliga änden av en spödel som passar in i den undre delens svagt koniska spöholk.

En utmärkt förklaring finns hos scenbyggarna Scendraget. Kollegan Technisound meddelar att ”samtliga trossar levereras med spigotter monterade i ena änden”.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.