Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens ord: Vandringsvågrör

Publicerad: 18 December 2008, 08:48

Elektronrörens tid är inte alls förbi, särskilt inte vandringsvågröret.


Vandringsvågröret (travelling wave tube, TWT) är ett högeffektivt, förstärkande sändarrör som utvecklats under många år och nått fulländning till exempel för TV-satelliter. Röret är en förstärkare och det finns varianter från 300 MHz till 50 GHz. Förstärkningsfaktorn kan bli så hög som 70 dB. Moderna rör kan nå en verkningsgrad på 40%.

Röret har en katod och en anod (kollektor) som alla elektronrör, men mellan dem finns ett vakuumrör där elektronerna från katoden rör sig framåt som en stråle. Längs hela vakuumröret finns dessutom en trådspiral som är matad med högspänning. När elektronstrålen rör sig genom spiralen kommer en del av energin att induceras i spiralen och således röra sig framåt långsammare än elektronstrålen. Återinduktion från spiralen får elektronerna att klumpa ihop sig (hastighetsmodulation). Effekten av detta ökar allt eftersom strålen rör sig längs vakuumröret. Till slut träffas anoden av ett tåg av elektronklumpar.

Insignalen kopplas in i spiralen via en riktkopplare nära katoden och en annan riktkopplare vid anoden används till att ta ut uteffekten.

Vadringsvågröret uppfanns i England av österrikaren Rudolf Kompfner någon gång mellan 1942 och 1943 och kom att få stor betydelse för brittisk radarutveckling. Utvecklingen fortsatte efter kriget på Bell Labs.

Den inre kaviteten där det råder vakuum utförs för det mesta som ett glasrör.

På grund av att spiralens materialtjocklek måste ökas med ökad uteffekt, eftersom den annars kröks av värmen, kan vandringsvågrör med spiral inte göras för högre uteffekt än 2,5 kW. En annan variant, med mikrovågskaviteter i rad längs vakuumröret, coupled cavity TWT, kommer förbi detta problem, men blir å andra sidan smalbandiga. Ett sådant TWT-rör kan nå uteffekter på 150 kW eller mer.

En TWT från Hughes färdigförpackad i metallhölje, med vågledarflänsar för anslutning av signaler mm.

TWT-er är mycket vanliga i satellittranspondrar, TV-sändare, luftburen stridsledningsradar och för elektronisk krigföring (tack vare den höga bandbredden). Den höga bandbredden gör också att röret fungerar bra vid EMC-provning.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.