Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Dagens tips: Så äter du klimatsmart!

Publicerad: 16 December 2009, 15:27

I Köpenhamn snubblade redaktionen över en väldigt smart och enkel guide som gör dig riktigt klimatsmart i köket. Den visar också hur förvånande stor klimatpåverkan vissa livsmedel har.


Nästan en tredjedel av dina utsläpp (om du bor i Sverige) kommer från maten du äter. På Briggen Tre kronor hittade Miljöaktuellt en liten broschyr (avsändaren är Briggen Tre Kronor) med bra och överskådlig information över hur stor klimatpåverkan olika livsmedel har.

I grafen här ovan kan du se hur stora utsläpp av koldioxidekvivalenter vanliga livsmedel har.

Briggens miljöchef Olof Cerne tipsar om hur du äter klimatsmart:

- Dra ner på köttet och byt ut nötkött mot kyckling.  
- Ät mer vegetariskt och baljväxter, som bönor, ärtor och linser.  
- Ät gärna musslor, men undvik räkor
- Välj fisk som inte är bottentrålad utan fångad med krok eller nät, t ill exempel abborre, gädda och gös. Det går också att hitta krokfångad torsk och sej från hållbara bestånd.
- Dra ner på riset. Ät hellre potatis, pasta och bulgur.
- Ät svenska rotfrukter.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.